Domů     .Top
Drsný život egyptských mazlíčků
Mirka Filipová 20.6.2017

Pro Egypťany vlastnit zvířata znamenalo moc a prestiž. S péčí o ně si ale moc starostí nedělali. Důkazem je pohřebiště v Hierakonpolisu, které vydalo 38 koster divokých zvířat, na dvaceti z nich byla patrná zranění, pravděpodobně způsobená bitím a vězněním..

Hierakonpolis bylo hlavní město, které bylo na vrcholu v období 3800 – 3100 před naším letopočtem, tedy ještě před tím, než byl Egypt sjednocen. Součástí města byly obytné čtvrti, sakrální centra a industriální oblasti, kde se vařilo pivo, nebo vyráběla keramika.

Staroegyptské město se nacházelo v Horním Egyptě, poblíž řeky Nilu. Na archeologické lokalitě, která dříve bývala Hierakonpolisem, bylo odkryto několik pohřebišť, na nejbohatším z nich byla k odpočinku uložena elita města.

Panovníky lidé pohřbívali do rozsáhlých hrobek s bohatou pohřební výbavou. Mnohdy byly patrné i zbytky nadzemních konstrukcí, všechno ukazující na vysoké postavení zemřelých. Mimo jiné se zde nalezlo 110 ostatků domácích zvířat – dobytka a psů.

Zajímavé jsou ale pohřby divokých zvířat, celkem zde bylo pochováno 12 různých druhů starých 5000 let.

Bolestivá zranění chovaných zvířat

Paviáni, hroši, sloni, krokodýli, buvolci, antilopy a další druhy, byly pohřbeny většinou v samostatných hrobech, ale v některých případech i společně s člověkem. Na mnohých z nalezených koster jsou patrná zranění, většinou se jedná o zhojené zlomeniny kostí horních a dolních končetin.

Odborníci se domnívají, že zvířata byla často zraněna při odchytu v přírodě nebo při snaze o útěk. Chování egyptských ošetřovatelů ke zvířatům pravděpodobně také nebylo velmi sofistikované. Uhlídat velký zvířenec zřejmě nebylo lehké a zvířata si často vysloužila bití.

Na dvou kostrách paviánů jsou dokonce patrné typické obranné zlomeniny, které vznikají na pažích, když si napadený chrání hlavu. Hroch chovaný elitou má zase zlomenou nohu, což se mu mohlo stát, když se pokoušel o útěk.

Většina zlomenin je ovšem zhojených, zvířata tedy nebyla usmrcována okamžitě, ale přežila několik týdnů i déle.

Egypťané se časem polepšili

Odborníci porovnali ostatky z Hierakonpolisu s mladšími zvířecími kostrami z jiných lokalit. Na některých mladších kostech byla patrná podvýživa a nedostatek vitamínu D, což ukazuje na chov v tmavých prostorách.

Známky nevlídného zacházení se na kostrách z mladšího období nacházely také, ale ve výrazně menším množství než na ostatcích z Hierakonpolisu. Možná se tedy Egypťané postupem času naučili, jak se zvířaty lépe zacházet bez bití a uvazování.

Podle vedoucí expedice doktorky archeologie Renee Friedmanové byly různé druhy zvířat chovány z různých důvodů. Slon například pro svého majitele představoval sílu. Držet v zajetí hrocha, hrůzostrašné všeničící zvíře, znamenalo, že panovník ovládá chaotickou přírodní moc.

Chování zvířat bylo rozšířené v celém Egyptě. Později se zemřelá zvířata i mumifikovala.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz