Domů     .Top
Jak počasí ovlivňuje agresivitu?
Mirka Filipová 16.6.2017

Příčiny vzniku agresivního chování se snaží vymyslet antropologové, biologové i psychologové z celého světa. Nikomu se ale zatím odpovědi přinést nepovedlo. Mezinárodní tým vědců z Ameriky a Nizozemska ale přichází s novým pohledem a dává do souvislosti agresivitu se stálostí klimatu..

Vztah agresivity s počasím je vědcům znám už dlouho a proto je i relativně dobře prozkoumaný a doložený řadou experimentů. Jedním z takových počinů je například pokus britských vědců Douglase Kendricka a Stevena MacFarlana z 80. let 20. století, při kterém zkoumali souvislost počasí s chováním řidičů.

V rámci experimentu nechali britští výzkumníci zastavit auto na semaforu na červenou, řidič za volantem ale zůstal na světlech stát, i když se barva změnila na zelenou. Badatelé pak zkoumali reakce řidičů automobilů, kteří se kvůli ucpané křižovatce nemohli rozjet. Pokus byl proveden v několika různých klimatických podmínkách.

Z výsledků studie vyplynula přímá souvislost mezi chováním řidičů a teplotou. Čím bylo větší horko, tím se lidé za volantem chovali agresivněji.

Podobný pokus provedl i psycholog Lance Workman z Univerzity v Glamorganu, který zkoumal souvislost teploty a počtem spáchaných trestným činů. I jeho práce potvrdila, že více výtržností provedou lidé obývající teplejší oblasti.

Proč jsou lidé v teple konfliktní?

Konfliktní chování v teplejším podnebí je vysvětlováno pomocí několika modelů. Nejpravděpodobnější je kombinace dvou z nich. Podle prvního vysvětlení, anglicky nazvaného „General aggression model“, se lidé ve vyšších teplotách cítí nepříjemně a nepohodlně a proto mají tendenci chovat se k ostatním agresivně.

Tuto teorii podporuje i nedávné zjištění vědců, ze kterého vyplývá, že optimální teplota, při níž člověk nepociťuje žádnou zátěž, je 22 ˚C. Pokud je počasí teplejší, je člověk unavený a podrážděný.

Druhý model vysvětlující souvislost teplého klimatu a agresivity je označován jako „Routine activity theory“. Podle tohoto modelu lidé v teplejších oblastech tráví více času mimo domov ve společnosti ostatních lidí, což samo o sobě vede k častějším konfliktům.

Oba modely ale vznikly pouze na základě krátkodobých experimentů. Aby potvrdili jejich pravdivost, provedli vědci z Ohia a Amsterdamu dlouhodobý výzkum zaměřený na konfliktní chování v oblastech s teplejším klimatem.

Kultura je ovlivněna podnebím

Z výsledků studie mezinárodního týmu vědců vyplynulo, že roli ve vzniku agresivního chování nehraje jen vysoká teplota, ale také stálost klimatu. V oblastech kolem rovníku, kde je jen malý teplotní rozdíl mezi jednotlivými ročními obdobími, mají lidé jinou životní strategii, než v místech, kde ke kolísání teploty dochází.

Obyvatelé rovníku více žijí v přítomnosti a jsou méně zaměřeni na budoucnost a plánování. V souvislosti s takovou životní strategií mají i méně sebekontroly a tudíž větší sklony k agresivnímu chování.

Jak tedy nový výzkum ukázal, důvodem vzniku konfliktního chování není jen teplota sama o sobě, ale také její střídání. Klima tedy významně formuje naše chování, které ovlivňuje kulturu, v níž žijeme. Neznamená to ale, že jsou všichni obyvatelé teplých oblastí agresivní a neumí své chování ovládat, pouze k tomu mají větší sklony.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz