Domů     .Top
I psi a kočky potřebují svého zubaře!

komerční sdělení

Psi ani kočky už nemusí svou kořist lovit

Je dobré si uvědomit, že divoká zvířata si svou potravu musí ulovit. Jelikož to není zrovna jednoduchá činnost, ohlodají svou kořist opravdu pečlivě. Zatímco domácí zvířata přijdou k misce, kde ve většině případů mají nasypané granule, nebo uvařené maso a nějak moc snažit se při jeho požírání nemusí.

Třikrát chramstnou a miska je pryč. Tímto způsobem stravování se jim bohužel zuby moc nevyčistí. Prvním signálem, že něco není v pořádku, je zubní plak na zubech a nepříjemný zápach, který se ze zvířecí tlamy line.

Protože stále více psů a koček žije s majiteli v jednom bytě a často spolu spí i v jedné posteli, chodí k veterinářům stále více majitelů, kteří si ztěžují na zápach z tlamy jejich čtyřnohých kamarádů.

Proto se v poslední době na tento problém zaměřuje stále více pozornosti a začíná se rozšiřovat povědomí o péči o dutinu ústní u psů a koček.

Pes ani kočka neřekne, že je něco bolí

Psi a kočky mají oproti lidem tu nevýhodu, že o své bolesti nemohou mluvit. Pokud je bolí klouby, projeví to kulháním, ale s bolestí zubů je to horší. Nejlepší je zuby pravidelně kontrolovat. Také je dobré zbystřit, pokud zvířeti začíná zapáchat z tlamy.

Zápach z tlamy totiž není normální a může signalizovat celou řadu onemocnění. Proto je dobré tuto skutečnost nepodceňovat a navštívit veterináře, aby vyloučil vnitřní onemocnění jako je cukrovka či nemoci ledvin.

Lékař také zkontroluje a ošetří chrup zvířete. Právě špatný stav chrupu bývá často původcem zápachu.

A jak zápach vzniká?

Proces vzniku zápachu a parodontózy je u zvířat stejný jako u lidí. Na zubech se usazují bakterie, zbytky potravy a chemické látky ze slin. Z těchto složek se na zubu vytváří zubní plak. Pokud se ústní dutina nečistí, postupem času se vrstva zesiluje a přidávají se další druhy bakterií.

Místo jejich působení se zvětšuje a bakterie zasahují až pod dásně. Toto se projevuje vznikajícími záněty v okolí zubu – dásně jsou zarudlé a mohou krvácet. S pokračujícím zánětem se dásně od zubu odchlipují, a vznikají tzv.

parodontální choboty – takové kapsy v dásni, do kterých se mohou usazovat zbytky potravy. Produkty metabolismu bakterií společně se zbytky potravy vytváří ten nepříjemný zápach!

Neřešené problémy v dutině ústní mohou vést k rozvoji parodontózy a posléze až k vypadnutí zubu.

Jak poznáme, že už zuby bolí?

Pokud zvíře začínají bolet zuby, zpravidla přestane kousat na tu stranu, kde se bolavý zub nachází. To lze vysledovat při kontrole stavu zubů – na jedné straně bude silnější vrstva plaku. Kvůli bolavému zubu, může zvířeti trvat delší dobu, než zdolá svou obvyklou dávku žrádla.

Pokud se bolest zesiluje a rozšiřuje do dalších částí tlamy, přestává zvíře postupně žrát. Nejprve odmítá tvrdé kousky z potravy a potom už přestává žrát úplně. Bolest zubů se projevuje také změnou v chování zvířete – z veselého parťáka se může najednou stát nerudný až agresivní jedinec nebo zvíře hubne a chřadne před očima.

Přitom řešení je jednoduché, zajít s ním k odborníkovi, který mu zuby a dásně vyšetří a navrhne správný způsob řešení.

Z tohoto důvodu je důležité věnovat pozornost péči o dutinu ústní a kontrolovat stav zubů. Viditelnou vrstvu zubního plaku a kamene odstraní veterinář. Čištění zubů u veterináře se provádí pod narkózou a může u toho dojít k poranění a podráždění dásní.

Proto je potom dobré dásně několik dnů ošetřovat gelem na hojení dásní, dokud nedojde k jejich zklidnění. Tvorbě nové vrstvy zubního kamene lze zamezit buď pravidelným čištěním chrupu speciálním kartáčkem a pastou nebo žvýkáním dentálních tyčinek s aktivními látkami, které zabraňují usazování zubního plaku a kamene.

Tím se zabrání rozvoji parodontózy, které vede k zánětům dásní a poté až k vypadnutí zubu. Proces vzniku parodontózy u zvířat je stejný jako u lidí. A lidi už si zuby taky čistí, přitom v pravěku si je nečistili.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz