Domů     .Top
Olympijské hry v ohrožení kvůli změnám klimatu?
Martin Janda 23.5.2017
The Olympic Rings stand in front of the flags of Nations in the Olympic Park in Sochi.. Picture date: Monday February 3, 2014. See PA story OLYMPICS Sochi. Photo credit should read: David Davies/PA Wire.

Letní olympijské hry jsou největším světovým sportovním svátkem. Každé čtyři roky se sportovci z celého světa sejdou v některém z měst, kde poměří své síly. Před mezinárodním olympijským výborem však vyvstává nová překážka..

Doping, přílišná komercionalizace sportu, politické tlaky, korupce, to jsou vše problémy, které olympijským a vůbec sportovním hnutím doslova cloumají. Aby toho nebylo málo, nyní se o slovo hlásí i klima.

Pořádání letních i zimních olympijských her je totiž v budoucnosti ohroženo i z klimatologického hlediska.

Klima se mění, dílem přirozenými procesy, dílem však i činností člověka. Důsledky jsou patrné již nyní. První půlrok loňského roku byl globálně nejteplejší od začátku měření v roce 1880.  Množství ledu v Arktidě se ocitlo na svém minimu pro zimní období.

Na ruském poloostrově Jamal, který leží za polárním kruhem, vyšplhaly v létě teploty až na 35 °C.  A podobných klimatických anomálií si do kroniky svého života naše planeta zapsala vloni mnohem více.

Výhled do budoucna přitom není příliš optimistický. K předpovědím slouží tzv. globální klimatické modely (GCM). V mnoha ohledech jsou analogií numerických modelů používaných v předpovědi počasí.

Počítačový GCM je vlastně matematickým popisem dějů, které v klimatickém systému probíhají. Zahrnuje nejrůznější fenomény ovlivňující klima, chemické a fyzikální procesy, které probíhají v atmosféře, oceánech a kryosféře.

Podle Mezivládního panelu pro změny klimatu (IPCC) se průměrná teplota do konce století globálně zvýší o tři stupně. Podle scénáře A1F1, který pracuje s variantou neomezení lidmi vypouštěných zplodin, se teplota může zvýšit dokonce až o šest stupňů.

Modely naznačují, že v mnohých městech bude v letních měsících natolik vysoká teplota a vlhkost, že jakékoliv sportování zde bude i u trénovaných atletů hazardem se zdravím. Náznaky jsou patrné již dnes, před několika lety byl například kvůli vysokým teplotám zrušen tradiční maraton v Chicagu, protože docházelo ke kolapsům účastníků.

Studie amerických a australských vědců zkoumala, jaký vliv bude mít globální změna klimatu na schopnost pořádat olympijské hry v roce 2085. Zdá se, že v té době budou možnosti velmi omezené.

Letní olympiáda by tak zřejmě musela získat nějakou novou podobu. „V následujících sedmdesáti letech se klima může tak zhoršit, že se tím můžou letní olympijské hry úplně změnit. Je tu samozřejmě možnost, že by se pořádaly v halách, ale jen těžko si lze představit například maraton uskutečněný pod střechou,“ prohlásil spoluautor studie Kirk Smith, který působí na univerzitě v Berkeley.

Maratonský běh by se v hale proměnil v bizarní podnik, při kterém by na 400 metrů dlouhém oválu běžci kroužili stopětkrát.

Je pravdou, že výzkumníci se zaměřili na města ležící pouze na severní polokouli. Na druhou stranu, měst s potenciálem uspořádat letní hry ležících na jižní hemisféře není příliš mnoho. Badatelé prozkoumali téměř 550 měst a výsledky byly tristní.

V západní Evropě by se olympiáda mohla uskutečnit v 25 městech a mimo tento region pouze v osmičce měst.

Londýn, Paříž, Tokio nebo Los Angeles, všechna tato velkoměsta v minulosti hry hostila. Pokud by však po nich zatoužila znovu, podle studie by to byl problém. Stejně tak se koncem 21. století již nebudou moci uskutečnit hry v New Yorku, Chicagu, Moskvě, Madridu nebo v Pekingu. To samé se bude týkat i Prahy.

Mimo západní Evropu bude klima ochotné letní olympiádu tolerovat jen v Calgary, Vancouveru, San Franciscu, Rize, Petrohradu, Krasnojarsku a překvapivě také v Ulánbátaru a v Biškeku. Nejlepší podmínky pro pořádání her budou na britských ostrovech, v Nizozemsku a ve Skandinávii.

Pokud trend se změnou klimatu bude pokračovat, Mezinárodní olympijský výbor jej bude muset vzít na vědomí. A buď určí jedno místo, kam se budou hry vracet, nebo posune termín letní olympiády třeba na únor nebo na listopad.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz