Domů     .Top
Moderní péče o psa

komerční sdělení

Pes je v dnešní době většinou kamarádem, členem rodiny, opečovávaným ve všech směrech. Málokdy už vidíme zanedbané psisko uvázané u boudy okusující kosti od oběda. Většina chovatelů ví nebo aspoň tuší, že se o domácího mazlíčka musí starat – vybírat nejen vhodnou stravu, dopřát mu dostatek pohybu, ale také dbát na jeho zdraví.

Na co myslet před pořízením psa

Příchod psa do rodiny změní celý chod domácnosti. Určitě by pořízení štěněte nemělo být impulzivní záležitosti. Je to závazek na několik let, kdy se o psa budeme starat. Psí kamarád zestárne rychleji než my a naše děti, nebude vždy tím hravým štěnětem, bude chtít svůj klid, potrápí ho nemoci spojené se stářím.

Dovolenou a výlety bude třeba plánovat s ohledem na domácího mazlíčka. Buď mu zajistíme spolehlivé hlídání, nebo ho budeme brát s sebou. Důležitý je taky výběr vhodné rasy pro rodinu s dětmi nebo pro seniora, do malého bytu nebo na zahradu apod.

Za to všechno přinese pejsek spoustu radosti, porozumění, hravosti, určí rytmus každého dne. A bude věrným kamarádem.

Příchod štěněte do rodiny

Při normálním postupu přebíráme štěně od chovatele s očkovacím průkazem, kde je také záznam o odčervení psa. Pokud se tak nestane, musíme se štěnětem co nejdříve k veterináři sami. To znamená, že dopředu víme, ke kterému odborníkovi budeme chodit.

Veterinář nás informuje o povinných očkováních psů, o správné péči, výživě a podobně. Než pejska přineseme domů, měl by mít svůj pelíšek, krmení a hračky.

Měli bychom mu vymezit jeho teritorium, pokud nechceme, aby s námi spal v posteli nebo se válel po sedačce v obýváku. Později mu to budeme vysvětlovat jen velmi těžko.

Jak se starat o psa

Hlavní a každodenní pozornost je třeba věnovat správné výživě psa. Už dávno se ví, že zbytky lidského jídla nejsou tím pravým krmením a můžou spíš uškodit. V nabídce je celá řada různých krmiv určených pro různé velikosti psů, rozdělené podle stáří.

Běžná krmiva je vhodné v konkrétních případech obohatit doplňky stravy pro zvířata. Věčný boj svádí majitelé psů po většinu roku hlavně s klíšťaty. Zkoušejí různá antiparazitika, obojky proti klíšťatům a další novinky.

Veterinář určitě také vysvětlí, jak se o pejska starat v oblasti hygieny. Kdy se může štěně poprvé koupat, jak mu čistit uši, stříhat drápky apod.

Pokud vás všechny tyto povinnosti neodradily, přejeme dobrý výběr a šťastná léta po boku věrného psího kamaráda.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz