Domů     .Top
Tectonit – materiál, o kterém ještě uslyšíme

komerční sdělení

Tectonit – materiál, o kterém ještě uslyšíme

Ještě nedávno se tectonite používal především v automobilovém průmyslu. V současnosti si tento moderní materiál stihl najít cestu do tisíců domácností a plní stránky katalogů takřka všech výrobců. Možná i ve vaší kuchyni už bychom našli třeba tectonitový dřez.

Tectonite se vyrábí speciálními postupy, kdy se za vysokého tlaku a teploty lisuje polyesterová pryskyřice vyztužená skelnými vlákny s dalšími příměsemi. Výsledkem je kombinace celé řady příznivých vlastností, na které nedají uživatelé dopustit.

To nejlepší z plastu a kamene

Název, který odkazuje ke geologii (v původním významu jde o horninu vzniklou působením orientovaného tlaku), vystihuje vlastnosti tohoto jedinečného a vysoce kvalitního materiálu. V první řadě je tectonite nesmírně pevný.

Je tedy nesmírně odolný, a to jak proti mechanickému, tak i například teplotnímu poškození. Díky speciální patentové úpravě povrchu snadno odolá poškrábání a krátkodobě i teplotám vyšším než 180°C (některé zdroje uvádějí až dvojnásobek), stejně jako náhlým teplotním šokům. A navíc je až překvapivě lehký právě díky příměsi syntetických materiálů.

Tectonite se dále vyznačuje odolností vůči agresivním chemickým prostředkům. Co ocení ekologicky smýšlející jedinci je fakt, že se dá ze sta procent recyklovat a znovu použít. Těm, kdo mají o něco hlouběji do kapsy udělá radost relativní nízká cenová hladina.

Na začátku bylo SMC

Kde se vlastně tectonite vzal? Chceme-li nahlédnout do jeho historie, je třeba se nejprve seznámit s materiálem známým pod zkratkou SMC (Sheet Molding Copound). Právě z něj byl poměrně nedávno vyvinut obdobný materiál, dostupný pod názvem tectonite.

Všechny níže uvedené informace související se SMC tedy v zásadě platí i pro tectonite. V každém případě stojí za to se s nimi seznámit, neboť o tectonitu je v poslední době slyšet čím dál častěji.

SMC je speciální kompozitní materiál tvořený termosetickými (převážně) polyesterovými pryskyřicemi a dalšími komponenty, které dohromady drží skelná vlákna. Výroba tohoto materiálu je technicky nesmírně náročný a složitý proces.

Jednotlivá skelná vlákna jsou nasekána a rovnoměrně nanášena na vrstvu pryskyřice překrytou plastovou fólií, načež jsou jednotlivé vrstvy pečlivě nanášeny jedna na druhou a procházejí systémem válců. Pod tlakem zde za přísně kontrolovaných podmínek dojde ke zhutnění a prosycení jednotlivých vláken, takže materiál získá svou pověstnou pevnost.

Výsledkem jsou jednotlivé pláty, které lze skladovat po dobu až tří měsíců. V následující fázi výroby se z nich vyřezávají požadované tvary potřebných velikostí a jejich následným slisováním za tepla a tlaku se zformuje výsledný produkt.

Kde všude najdeme SMC

SMC je překvapivě běžnější, než by se mohlo zdát. Setkáme se s ním například v součástkách užívaných ve stavebnictví, elektroinstalacích a obecně v průmyslu. Běžný uživatel bude SMC znát díky karoserii svého vozu, pro který se používá velmi často.

Důvodem jsou jeho jednoznačně pozitivní vlastnosti – například i při dlouhodobé expozici povětrnostním podmínkám nevykazuje (na rozdíl třeba od rovněž hojně užívaných termoplastů) žádné měřitelné změny mechanických a elektrických vlastností.

Zdravotní nezávadnost SMC již prokázalo mnoho nezávislých testování, materiál je zcela netoxický a jeho likvidaci lze provést ekologicky šetrným způsobem. Není divu, že se stává čím dál oblíbenějším v široké škále oborů lidské činnosti.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz