Domů     .Top
Významné stavby Blízkého východu a Kavkazu

komerční sdělení

Oblast Perského zálivu se stala během prvního desetiletí 21. století hlavním dějištěm moderní architektury. Díky vysokým investicím do stavebnictví (stavební průmysl ve Spojených Arabských Emirátech byl odhadován na něco přes 28 miliard dolarů, s projekty za téměř 38 miliard dolarů v roce 2013) se může oblast dálného východu chlubit těmi nejhonosnějšími, ale někdy také nejbizarnějšími stavbami současné architektury.

Nejvyšší budova světa dohlíží na Dubaj

22 měst v deseti zemích Blízkého východu má nejméně jednu výškovou budovu nad 150 metrů. Burj Khalifa sídlící v rychle se rozvíjejícím Dubaji je zároveň nejvyšší budovou na světě. Své prvenství si drží od roku 2008. Vystavením 829,8m vysoké věže chtěla vláda Spojených Arabských Emirátů získat Dubaji světové renomé.

Jejím cílem bylo také odpoutat pozornost zbytku světa od ropného průmyslu, který je pro Spojené Arabské Emiráty hlavním zdrojem příjmu. Burj Khalifa měla původně měřit 808 metrů, jenomže podle architekta Adriana Smitha její horní část nekorespondovala se zbytkem struktury.

Navrhl proto navýšení budovy o dvacet metrů, které mu bylo nakonec schváleno. Smith si zároveň prosadil, že v nejvyšší části budovy nebudou projektovány žádné obytné prostory. Jedině tak mohl docílit toho, aby budova působila štíhlejším dojmem.

900 luxusních apartmánů se údajně vyprodalo během osmi hodin. Kromě nich najdete v Burj Khalifa také hotel Armani, plavecké bazény, restauraci a vyhlídkovou terasu. Nejvyšší zůstane Burj Khalifa pravděpodobně pouze do roku 2020. U příležitosti světové výstavy Expo konané v Dubaji za tři roky má být totiž dokončena nová výšková budova, prozatím pojmenovaná The Tower (Věž), která bude o pár desítek metrů vyšší.

Útočiště pro poutníky a nejvýše položené hodiny

Výstavba komplexu Abraj Al-Bait, jehož nejvyšší věž dosahuje výšky 601 metrů, vyšla na 15 miliard dolarů. Těchto sedm mrakodrapů, postavených v Mecce v Saudské Arábii, vzniklo jako útočiště pro statisíce poutníků, kteří do Mekky každoročně putují.

Modlitebny uložené ve věžích dokáží pojmout až deset tisíc věřících. Hlavní budova komplexu je korunována čtyřmi hodinami, které se pyšní hned dvěma prvenstvími – nejvýše položené hodiny na světě (ve výšce 400 metrů) a zároveň největší ciferníky na světě.

Každý z nich míří na jednu světovou stranu a lze na ně dohlédnout až ze vzdálenosti 25 kilometrů.

Muzeum vzniklo po půl roce cestování.

Pro architekturu Blízkého východu ale nejsou charakteristické pouze mrakodrapy. Najdete zde i perly současné architektury. Za zmínku určitě stojí katarské muzeum Islámského umění – jedno z největších muzeí tohoto druhu umění na světě – postavené v jednoduchém futuristickém stylu.

Jeho architekt – 91letý I. M. Pei odešel kvůli stavbě dočasně z penze a cestoval půl roku po Blízkém východě, kde čerpal inspiraci pro realizaci této úžasné budovy.

Úžas návštěvníků vzbouzí také stavba Ferrari World v Abu Dhabi ve Spojených Arabských Emirátech. Krvavě rudá stavba, která ctí barvu svého hlavního investora, je největším světovým indoor zábavným parkem.

Park nabízí dvě desítky horských drah, simulace Formule 1, cirkusová představení po celý den, ale také restaurace a komerční prostory. Areál, který svou plochou s lehkostí konkuruje sedmi fotbalovým hřištím, stál 40 miliard dolarů, což je dvakrát tolik než kolik si vyžádala stavba kompletního moderního centra Dubaje v čele s nejvyšší budovou světa Burj Khalifou.

Věže ozařují celé město imitací plamenů.

Směrem na sever od Arabského poloostrova na břehu Kaspického moře se rychle vyvíjí také hlavní město Ázerbájdžánu – Baku. Mezi jeho moderní dominanty patří Flame Towers – tři věže, které připomínají živé plameny.

Tento dojem umocňuje kromě tvaru věží také 10 tisíc LED žárovek, které v noci osvítí nejen samotné budovy, ale i jejich široké okolí. Věže v symbolických plamenech jsou vidět z nejvzdálenějších bodů Baku.

Po svém otevření se ihned staly dějištěm významných událostí. V roce 2012 se zde konala například pěvecká soutěž Eurovision Song Contest a také si zde převzala ocenění „Firma roku“ ázerbájdžánská legenda zabývající se vedením účetnictví.

První pobočku v Ázerbájdžánu si zde otevřelo italské Lamborghini. Ubytování se v jedné z věží rozhodl nabízet kanadský řetězec Fairmont a k relaxaci ve Flame Towers láká luxusní ESPA spa – jediné spa této značky v Ázerbájdžánu.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz