Domů     .Top
Moderní praktická kuchyně

komerční sdělení

Z prostoru určeného striktně na vaření dnešní kuchyně povýšila na místo, kde se potkává celá rodina a kde vzniká spousta nezapomenutelných vzpomínek. Při plánování nové kuchyně nebo její renovaci je proto třeba mít její nový význam na paměti.

V kuchyni byste se měli cítit pohodlně, ale jejím hlavním znakem by měla být především praktičnost.

Věřte, že první věc, kterou lidé podceňují, je zejména plánování. „Mít celý projekt detailně naplánovaný – finančně, technicky i prostorově je naprosto klíčové…“ říká architekt Pavel Vondrák. Podle něj na tuto skutečnost bohužel většina lidí zapomíná.

Díky důkladnému naplánování finanční stránky projektu se snadno vyhnete překvapení v podobě nedostatku financí na ledničku nebo mikrovlnku. Stejně důležité je i časové rozvržení rekonstrukce. „Často se setkávám s velmi zkreslenou představou o tom, jak dlouho bude rekonstrukce nebo stavba kuchyně trvat…“ upozorňuje Vondrák.

Pouhá výměna kuchyňské linky může trvat i přes měsíc, zatímco rekonstrukce celé kuchyně se může protáhnout na několik měsíců. Je třeba si také realisticky přiznat, kolik toho váš prostor snese a zároveň si ujasnit, jaké změny vám dovolí technické vybavení bytu, jako jsou plyn, elektrika, odpady a voda.

Při realizaci kuchyně může spotřebitel využít již hotových návrhů kuchyňského studia. Ušetří tak čas nejen s návrhem kuchyně, ale i se sháněním spotřebičů, které mohou vyjít levněji díky smluvním cenám mezi dodavateli a kuchyňskými studii.

Na druhou stranu je třeba při spolupráci se studiem počítat s omezenou možností volby při výběru spotřebičů i s omezenou možností zasahovat do návrhu studia nebo ho kreativně měnit. Při výběru kuchyňské linky se vyplatí investovat do návrhu na míru, díky kterému můžete mít kuchyň přizpůsobenou přesně své výšce.

Do „elka“ nebo v jedné přímce?

Uspořádání kuchyně záleží pouze na vás. Podle Pavla Vondráka nelze jednoznačně říci, jaká prostorová úprava je nejlepší. Nejznámější jsou varianty kuchyní postavených do písmene L nebo U, ale kuchyňskou linku můžete mít také v jedné přímce.

Uspořádání kuchyňské linky bývá kvůli své praktičnosti ve většině kuchyní téměř identické v pořadí: lednička, odkládací prostor, kuchyňský dřez, přípravný prostor a sporák.

V praxi to pak vypadá tak, že přijdete domů z nákupu, plné tašky postavíte na linku vedle ledničky a nákup v klidu vybalíte. Při vaření pak nejprve vyndáte potraviny z ledničky, omyjete je v kuchyňském dřezu, na přípravné desce se můžete věnovat jejich zpracování, a následuje už jenom pánev a hotové jídlo na prostřeném stole.

Přemýšlejte především prakticky

V posledních letech lze zaznamenat trend pečících a mikrovlnných trub zabudovaných v lince ve výšce, který opět poukazuje na důraz praktičnost při vaření. Jediné na co si spotřebitel musí dát pozor je, aby troubu nenainstaloval příliš vysoko.

Ideální výška je okolo pasu, při zabudování trouby do výšky očí hrozí nebezpečí vybuchnutí horkého obsahu trouby přímo do obličeje. Účelovost se začala projevovat i v designu chladniček, které dnes mají ledničku v horní části a mrazák v dolní, a to zcela záměrně.

Výrobci totiž pochopili, že to, co používáme méně častěji, může být méně přístupné a tedy dole.

Místo do prostoru můžete stavět i do výšky

Pokud sníte o velké vzdušné kuchyni a dovoluje vám to prostor, snadno jí docílíte tak, že vynecháte nástěnné kuchyňské skřínky a doprostřed prostoru dáte ostrůvek. Velkou kuchyni mohou mít i ti, kteří nemají příliš místa – stačí jen pracovat s vertikálním prostorem.

Kromě klasických dvou řad můžete do své kuchyně zabudovat i řadu třetí, která poslouží na sezónní nebo málo používané věci. Moderní kuchyňské linky se snaží využívat i tzv. hluchých míst, jako jsou například rohy skříněk, do kterých si dnes můžete nechat zabudovat otáčivý rohový systém.

Samozřejmostí se pomalu stává tzv. tichý dojezd – mechanismus s tlumičem dojezdu, který je velmi jemný, ale hlavně velmi tichý. Ocení ho tak především ti, co v kuchyni rádi potají ujídají.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz