Domů     .Top
Signalizační systém nemocí? Oči!
Martin Janda 7.3.2017

Říká se, že oči jsou branou do duše. Něco na tom zajisté bude, ale oči hlavně zobrazují psychický stav i odchylky fyzického charakteru.

Pleť v okolí očí je velmi jemná, proto se na ní nejvíce odráží únava, stres, dehydratace, přibývající léta i důslednost vaší péče. Papírově tenká a vrásčitá kůže prozrazuje, že oči málo chráníte před sluncem a opalujete až příliš.

Velké váčky pod očima mohou signalizovat i  zanedbaný stav vnitřních orgánů, ty vodnaté poukazují na špatně pracují ledviny a tukové na přemíru hlenu a tuku v ledvinových tkáních. Kruhy pod očima mohou znamenat vyčerpání, odkazovat na játra, ale mohou být i naprosto nezaviněné a geneticky dané.

Otoky očí se objevují například při nedostatečné funkci štítné žlázy. Každé ráno napuchlá oční víčka žalují na nedobrý stav ledvin. Zduření pod víčky signalizuje nahromadění hlenu v močovodech, vaječnících, či v děloze, které vytváří prostředí pro aktivitu bakterií a vznik zánětů.

Drobné bělavé skvrnky na vnitřním okraji víček (xantelasmata) prozrazují poruchu metabolismu lipidů, aterosklerózu (onemocnění tepen) i onemocněních jater.

Otoky očí se objevují například při nedostatečné funkci štítné žlázy. Každé ráno napuchlá oční víčka žalují na nedobrý stav ledvin. Zduření pod víčky signalizuje nahromadění hlenu v močovodech, vaječnících, či v děloze, které vytváří prostředí pro aktivitu bakterií a vznik zánětů.

Drobné bělavé skvrnky na vnitřním okraji víček (xantelasmata) prozrazují poruchu metabolismu lipidů, aterosklerózu (onemocnění tepen) i onemocněních jater.

Oko je tedy první snímač, který zaznamenává degeneraci vnitřních orgánů. A to dokonce čtyři až pět let před vznikem chronického stavu onemocnění. Když se podíváte na duhovku, vidíte, že je složená z vláken paprsčitě vybíhajících z panenky.

U některých očí jsou tato vlákna nahuštěná na sobě, a u jiných jsou daleko od sebe. Toto je velmi důležitá vlastnost, která určuje sílu genetické konstituce. Úplně zdraví lidé mají jednotnou barvu duhovky a vlákna nahuštěná v bezprostřední blízkosti, bez známek porušení.

Pokud je barva duhovky celistvá, ale vlákna začínají vykazovat uvolněnou stavbu, naznačuje to občasné zdravotní problémy. Větší náchylnost k onemocněním se projevuje odbarvením, mraky, pigmentovými ložisky, nebo lagunami a deformacemi ve vláknech.

Na pohled patrné mezery už svědčí o zdravotních potížích vyžadujících trvalé ošetření.

Na zraku pozorujeme postupující věk velmi brzy. Většina z nás má osobní zkušenost s poklesem akomodačních schopností oka – nemůžeme zaostřit na blízké předměty a musíme si pořídit brýle na čtení.

Toto však není jediná změna, která provází stárnutí oka. Dalším průvodním jevem je výskyt šedého zákalu neboli katarakty. Jde o degeneraci bílkovin oční čočky, která postupně ztrácí průzračnost. Mnohem nebezpečnější je zelený zákal neboli glaukom.

Jde o poškození nervových vláken optického nervu, většinou v důsledku vysokého nitroočního tlaku, které způsobuje pokles zrakové ostrosti a změnu zorného pole. Pokud není včas rozpoznán a léčen, může vést ke slepotě oka.

Moderní medicína nabízí vedle korekcí pomocí brýlí i další metody. A tak se můžeme zbavit dioptrií i díky implantaci nitroočních čoček. Multifokální oční čočky jsou navrženy tak, aby poskytovaly kvalitní vidění na blízko i na dálku.

Jsou vyrobeny z hydrofobního akrylátu a jsou k oku šetrné. Čočky jsou dostatečně odolné, dokonale chrání oční sliznici a snižují riziko jejího poškození a následného zhoršování zraku. „Dnes už jsou k dipozici speciální nitrooční čočky vybavené tzv.

žlutým filtrem, který chrání oko před všemi škodlivými složkami slunečního záření včetně „near“ záření (modrá složka světla),“ říká primářka kliniky DuoVize v Praze MUDr. Lucie Valešová.

JAK NA OČNÍ PROBLÉMY? (Tipy primářky oční kliniky DuoVize v Praze MUDr. Lucie Valešové)

Začervenalé okraje víček – mohou znamenat zánět kořínků řas

Tip: dvakrát denně provádějte očistu speciálním gelem na čištění víček naneseným na vatovou štětičku

„Vodnaté spojivky“ – vyskytují se na jaře a jsou projevem oční alergie, často jsou spojeny se sennou rýmou

Tip: užívejte antialergické oční kapky a vyhněte se rozkvetlým loukám

Rozšířené žilky v očích – bývají projevem chronické únavy

Tip: hodně spěte, večer přikládejte na víčka chladivé gelové polštářky, krátkodobě můžete používat oční kapky na stahování žilek

Slzení na větru – tím trpí většina žen, s věkem obtíže přibývají

Tip: propláchněte slzné kanálky, nechte si překontrolovat kvalitu slzného filmu u očního lékaře, ve větrném počasí noste brýle

Suché oko – projevuje se pocitem písku v očích

Tip: nakapejte si umělé slzy (v lékárnách je mnoho druhů na výběr, každému vyhovuje jiný druh)

Široké zornice – pokud jsou obě stejné, často jde jen o prostý projev mladistvosti

Tip: pokud je každá zornička jinak široká, vyhledejte neurologa

Šedá zornice – značí šedý zákal, vyskytuje se u starších lidí

Tip: operace šedého zákalu

Krátkozrakost, dalekozrakost, astigmatismus – refrakční vady

Tip: laserové odstranění dioptrií

Pokřivené vidění – bývá způsobeno sítnicovými problémy

Tip: neprodleně vyhledejte očního lékaře

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz