Domů     .Top
Proč se věk nobelistů neustále zvyšuje?
Václav Roman 4.3.2017

Co mají všichni nositelé Nobelovy ceny za rok 2016 společného? Jsou to všechno muži a všem je přinejmenším 65 let. Valná většina z nich dokonce dosáhla věku 72 let. A je jedno, jestli se podíváme na Nobelovu cenu za medicínu, fyziku či chemii.

Při pohledu zpátky do minulosti je jasně patrné, že věkový průměr laureátů se postupně zvyšuje. Například v první polovině 20. století byl průměrný věk laureátů 56 let. Zhruba od poloviny minulého století lze zaznamenat trend oceňovat vědce v čím dál pozdější fázi jejich života. Na uznání je nutné si počkat déle.

Může za to rozšiřující se povědomí o zákonitostech fungování světa, ve kterém žijeme? Obsáhnout veškeré lidské vědění bylo už ve starověku čím dál tím obtížnější a od určitého okamžiku prakticky nemožné.

Badatelé se specializovali na různé obory, následně pak podobory atd. I tak se však kvůli novým poznatkům a provázáním jednotlivých vědních disciplín doba zasvěcování do dané problematiky postupně prodlužuje.

S přibývajícím věkem však příliš nesouvisí růst kreativity, které je při bádání třeba stejně jako vědomostí. Odpověď na otázku stárnoucích laureátů je tedy třeba hledat jinde.

Podle slov Gustava Källstranda, kurátora Nobelova muzea ve Stockholmu, je důvod především v tom, že před sto lety bylo na světě jen něco kolem tisícovky fyziků. Dnes jich je odhadem kolem jednoho milionu.

„Právě to je důležitý faktor prodlužování čekací doby na Nobelovu cenu. Rostoucí počet  vědců znamená, že ocenění nepřijde hned po přelomovém objevu, ale až s odstupem času, dojde-li k němu,“ říká Källstrand.

Spousta vědců učiní zásadní, průlomový objev v rané fázi své vědecké kariéry, tedy ještě když jsou relativně mladí. Jenomže stejně je na tom tisíce dalších. Než z nich Nobelův výbor vybere nominanty, z nichž jsou později vybráni laureáti, nějakou dobu trvá.

A tak ačkoliv vědec učinil objev jako mladík, vyznamenán je často až v důchodovém věku o desítky let později.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama