Domů     .Top
K čemu mohou sloužit drony?
Pavel Šmejkal 21.2.2017

Myšlenka letadel řízených ze země není nová. Ostatně už před desítkami let se scházeli modeláři, chlubící se modernějšími alternativami starých čínských draků, které létaly po prostém stisknutí tlačítka na dálkovém ovládání.

To, jak se tento segment vyvinul, ukáže nový dokumentární seriál nazvaný prostě Drony, který běží na kanálu Viasat Explore..

Pojem dron si často spojujeme s aktivitami spojeneckých vojsk na Blízkém Východě. Jenže už dávno nejde o čistě armádní záležitost. Drony v různých formách a velikostech totiž stále častěji plní nové a nové funkce. Jaké to jsou, i to se diváci v jednotlivých dílech seriálu dozvědí.

Drony nemusejí jen bombardovat nepřístupná území. Mají i jiná, praktická a mnohem více pacifistická využití. Možná jste v posledních letech byli na svatbě nebo jiné rodinné oslavě, kde dron figuroval jako fotografické náčiní. Snímky a videa z ptačí perspektivy jsou jistě velmi efektní.

Zajímavé využití však drony najdou také třeba u integrovaných záchranných složek. „Jednou z věcí, která na mě silně zapůsobila, byla práce pátracími a záchrannými společnostmi nebo s hasiči,“ říká Dani Vierra ze štábu, který Drony natáčel.

„Už jsme toho s drony udělali tolik, ale to, že jsme byli schopni se dostat do oblasti, kde skutečně ovlivňujeme lidi, kde jsme je schopni zachraňovat a pomáhat jim… to pro mě byl moment, který mě úplně dostal.

Drony totiž zdaleka nejsou jen pro kinematografii nebo pro zábavu. Tohle doslova změní svět.“.

Štáb seriálu sleduje inovativní americkou start-upovou firmu Pigeon Vision, která se specializuje na filmování záběrů ze vzduchu a zakázkovou úpravu (či chcete-li tuning) dronů dle přání konkrétních zákazníků.

A mají i drony nějaké limity? I to se dozvíte právě v seriálu na Viasat Explore. Například v loňském roce proběhla v americkém Los Angeles konference International Drone Expo, kde byly představeny nové technologie využitelné právě v segmentu nepilotovaných letadel.

Dani Vierra popisuje třeba problém s extrémním počasím, které velice rychle vyčerpává baterii, což ovlivňuje maximální dobu letu či nadmořskou výšku.

Společnost DGI ale začala do balíčku s bateriemi integrovat vlastní systém topení, podobný, jaký mají naftové motory, a ten udržuje baterie v ideální provozní teplotě. Podobné technologie jsou jistě nadějné a uvidíme, kam až nakonec tento vývoj dospěje.

Seriál Drony zavede štáb i k činnostem, které by jinak alespoň někteří z jeho členů nejspíše nevyzkoušeli. A tak si v Kanadě zajezdili na snowboardech, natáčeli přesun gondoly od moře po řece, což mimochodem pěkně otestovalo filmařské náčiní v extrémních podmínkách, či pracovali i s lidmi, kteří provozují free running a parkour.

Sledujte v únoru na Viasat Explore a zjistěte, jaké možnosti nabízí dnešní moderní drony.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz