Domů     .Top
Deset let českého výzkumu Antarktidy
Martin Janda 19.2.2017

Česká republika sice nepatří mezi velmoci polárního výzkumu, přesto ani tuto oblast tuzemská věda nezanedbává. Hned dvě česká univerzitní pracoviště tu mají své polární stanice.

Zatímco Jihočeská univerzita zamířila na Špicberky, Brňané z Masarykovy univerzity si svou základnu postavili na Antarktidě. Mendelova polární stanice byla otevřena právě před deseti lety 19. února 2007. Své místo našla na pobřeží ostrova Jamese Rossa a díky ní Česká republika vstoupila mezi země, které mohou o osudu věčně zmrzlého kontinentu spolurozhodovat.

Základna vznikla i za podpory českého státu a celkem stála 50 milionů korun. Naši badatelé ji obývají v období od ledna do března, kdy jsou v této oblasti nejpříznivější klimatické podmínky. V hlavní budově stanice může přebývat až dvacítka vědců, vedle toho základnu tvoří deset dalších servisních budov.

Potřebnou energii získává ze solárních panelů a také se zde testovaly větrníky. Z obnovitelných zdrojů získává česká základna více než 60 % energie, jiné stanice využívající především dieselové agregáty se v tomto ohledu pohybují jen kolem 10 %.

Objekt je postaven z dřevoštěpkových desek, mezi které je vložena tepelná izolace. Je vybaven kuchyní, spíží, jídelnou, koupelnou, kde je i teplá sprcha, sociálním zařízením a několika jedno a dvoulůžkovými pokojíky.

Vzhledem k tomu, že jde o vědeckou stanici, nemohou zde chybět ani dvě laboratoře a dílna.

Vodu vědci získávají z nedalekého potoka. Odpadní voda je upravována a poté odváděna do moře. Samotná stanice je po většinu roku neobydlená, avšak badatelé ji každý rok nacházejí v uspokojivém stavu. Moře u pobřeží již třetí rok nezamrzá, a tak má stanice sympatické sousedy v podobě kolonie tučňáků.

Krajina Antarktidy je okouzlující, avšak obyvatelé stanice nemají na obdivování okolní přírody příliš času. Působí tu především biologové, geologové, klimatologové a chemici. Zdejší biologická diverzita není na rozdíl od jiných končin naší planety příliš rozsáhlá, to však neznamená, že by byla Antarktida mrtvým místem.

Kromě zmíněných tučňáků, kteří jsou symbolem tohoto světadílu, zde žijí některé druhy hmyzu. V pobřežních vodách lze zahlédnout velryby, rypouše či tuleně. Zato savci či sladkovodní ryby antarktickým mrazům na chuť nepřišli.

Stejně tak vyšší rostliny. Člověk zde narazí nanejvýš na mechy či lišejníky.

Avšak některé druhy začaly v poslední době kouzla Antarktidy objevovat. Například krabi Neolithodes yaldwyni. Setkání s nimi je jen pro silné povahy, protože svým vzhledem připomínají obří žravé pavouky z jiné galaxie.

A nebezpeční skutečně jsou. Zkonzumují vše, co jim přijde pod klepeta, takže ekosystém, který se v okolí Antarktidy formoval po dobu 14 milionů let, je v ohrožení.

Do poznatků o biologické rozmanitosti nejjižnějšího kontinentu zasáhli i čeští vědci. Objevili zde totiž dosud neznámou bakterii, kterou pojmenovali Pseudomonas gregormendelii. Jak název bakterie, tak název samotné stanice odkazuje k přírodovědci Gregoru Mendelovi (1822–1884), který vešel do dějin jako jeden ze zakladatelů genetiky.

Dosud neznámá bakterie se objevovala ve vzorcích, které čeští badatelé na Antarktidě sbírali. „Pseudomonas gregormendelii patří mezi chladnomilné druhy a pohybuje se pomocí bičíků,“ sdělil po objevu jeden z badatelů Marcel Kosina.

Paleontologové zase jako první na světě přinesli důkaz o existenci zkamenělých hub v Antarktidě, neméně důležitý je i objev pozůstatků vodního ještěra plesiosaura.

Loni v březnu se pak česká polární stanice zapsala i do dějin klimatologie. Tuzemští vědci zaznamenali na Antarktidě dosud nejvyšší naměřenou teplotu. Rtuť teploměru se vyšplhala až na hodnotu 17,8 stupně.

To na kontinentě, kde teploty bez většího úsilí klesnou i pod mínus padesát, je vskutku pozoruhodné.

I když ostrov Jamese Rossa patří k teplejším oblastem Antarktidy, ukazuje se, že klimatické změny se dotýkají každého koutu na světě.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz