Domů     .Top
Objev, který by mohl usnadnit umělé oplodnění
Mirka Filipová 11.2.2017

Umělé oplodnění je řešení pro ženy, které nemohou otěhotnět přirozenou cestou. S odkládáním početí do stále vyššího věku je vylepšování metod asistované reprodukce pro odborníky důležitým tématem.

S novým objevem přišel v roce 2015 mezinárodní tým vědců z Oregonu, Stanfordu a Valencie. .

V Evropě za rok podstoupí umělé oplodnění více než půl milionu žen, z těchto výkonů se narodí asi 100 000 dětí, což je 1,5% z celkového počtu novorozenců. Při umělém oplodnění jsou ženě podány hormony, díky nimž se z vaječníků uvolní více zralých vajíček.

Ta se pak v laboratoři smíchají se spermiemi a vzniklá embrya se nechají 3 až 5 dnů kultivovat. Z embryí se vybere jedno nebo dvě zdravá a dobře se vyvíjející, která jsou vpravena do dělohy matky. Zda jsou zárodky zdravé, se zjišťuje pomocí genetické analýzy nejčastěji ve fázi, kdy má embryo 16 buněk a nazývá se morula, což je asi čtvrtý den po oplodnění.

Čím déle je ovšem zárodek kultivován v laboratoři, tím větší je šance, že nebude v pořádku. Nejčastějším důvodem zániku embrya jsou chromozomální odchylky vedoucí buď k potratu, nebo fatálním postižením dítěte (například Downovu syndromu).

Čím dříve, tím lépe

Podle odborníků má chromozomální odchylky 50 – 80% zárodků stvořených mimo tělo matky. Nepodařené umělé oplodnění má silný vliv na psychiku ženy, která nemůže otěhotnět a tíživá je i finanční stránka, jeden pokus stojí 20 000 – 70 000 korun.

Vědci se proto nyní zaměřují na způsoby, jak postižená embrya rozpoznat co nejdříve aby tak mohli zvýšit šanci ženy na úspěšně donošené zdravé potomky. Mezinárodní tým embryologů se zaměřil na raná stadia vývoje zárodku.

Vědci zjistili, že pomocí moderních metod jsou schopni poznat, zda je vše v pořádku během 30 hodin od „početí“.  Výsledky pochází ze studia 117 lidských zárodků od 19 párů, jejichž embrya byla předtím zmrazena.

Věk matek byl v průměru téměř 34 let. Objev se podařilo uskutečnit díky pokroku v metodách genetické analýzy a zobrazování.

Zvýší pokrok šance na miminko?

Studie jako první v oboru zkombinovala kompletní analýzu chromozomů, projevy genů v raném stadiu a načasování dělení buněk. Z odebraného genetického materiálu ještě před prvním rozdělením buňky – tedy těsně poté co splyne vajíčko se spermií, dokázali vědci identifikovat 12 genů, které jsou aktivovány v raném stadiu.

Díky těmto genům pak bylo možné rozeznat chromozomálně normální embrya. Odborníci se zároveň zaměřili na jednotlivé fáze dělení buněk. Už z předchozí studie stejného týmu totiž vyplynulo, že vadné zárodky se od zdravých výrazně liší v délce jednotlivých etap dělení buněk.

Zobrazování je nadějnou metodou, jelikož je neinvazivní, to znamená, že není nutný zásah do vyvíjejícího se zárodku, který je potřeba například u odebrání genetického materiálu. Embryologové si od studie slibují, že by mohli být v blízké budoucnosti schopni rozeznat nejzdravější zárodek velmi brzy, tím zvýšit šanci na úspěšně dokončené těhotenství a poskytnout tak lepší vyhlídky párům s problémy početí.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz