Domů     .Top
Plastová okna dříve a dnes

komerční sdělení

Na počátku bylo „dřevo“, ale doba se mění a plastová okna dnes tvoří většinu oken prodaných na českém trhu. Jaká byla plastová okna před dvaceti lety a proč jsou stále tak oblíbená?

Devadesátá léta a plastová okna

První plastová okna se objevila v západní Evropě již před více než padesáti lety a jejich větší rozšíření pak přišlo počátkem 70. let minulého století. Historie plastových oken v České republice se začala psát na počátku devadesátých let, kdy doslova jako houby po dešti vznikaly často „garážové“ výrobny plastových oken.

Do dnešní doby ale vydrželi jen ti nejsilnější. Největším výrobcem oken v ČR je VEKRA, která v současnosti vyrábí ve čtyřech výrobních závodech okna a vchodové dveře ze všech typů materiálu. Platová okna, které VEKRA vyrábí v jihočeském Husinci, mají největší podíl v prodejích společnosti.

Plastová okna před čtyřiceti, ale i dvaceti lety a dnes se ale liší velmi výrazně. Proměnou prošel jak materiál, ze kterého se plastová okna vyrábějí, tak konstrukce jejich profilu.

Moderní plastové profily se vyrábí na bázi extruze z plastového granulátu, který se zahřátý pod tlakem vhání do forem. Složení plastu i moderní technologie výroby účinně brání degradaci materiálu, změnám barevnosti a poskytují také výbornou odolnost proti mechanickým poruchám.

Plastová okna si tak po celou dobu životnosti zachovávají jak pevnost, tak všechny další potřebné vlastnosti.

Není profil jako profil

Plastová okna prošla od počátku výroby nejen materiálovou proměnou, ale také zásadními konstrukčními proměnami s cílem zvyšovat tepelnou úspornost oken. „Zatímco před dvaceti lety byly běžné profily stavební tloušťky 50 mm dělené obvykle na tři komory, dnes jsou prakticky minimem plastová okna se stavební hloubkou alespoň 70 mm dělená minimálně na 5 izolačních komor,“ říká Ing. Jiří Korbelář technický manažer VEKRA a dodává.

Pokud výrobci oken dříve lákali na velký počet komor, s postupným zvětšováním stavební hloubky rámů a křídel tento argument ztratil význam. Na izolační vlastnosti plastových profilů plastových oken má hlavní vliv stavební hloubka.

To, zda je profil rozdělen na pět či šest komor již zásadní vliv na tepelnou izolaci nemá.

Kvalita plastového profilu je ukryta uvnitř a bez rozřezání oken je těžké poznat co je uvnitř. Jedná se zejména o tloušťku ocelové výztuhy, která zodpovídá za pevnost a tvarovou stálost plastových oken.

„Jsme přesvědčeni, že pro dlouhodobou spolehlivou funkčnost je důležitá i volba plastového profilu nejvyšší kvality, tedy s dostatečnou tloušťkou stěn profilu,“ dodává Ing. J. Korbelář z VEKRY.

Proč jsou plastová okna stále tak oblíbená?

Plastová okna mají – ostatně jako každý materiál – své výhody i nevýhody. Obliba plastových oken vychází, ve srovnání s dřevěnými, hliníkovými či dřevohliníkovými okny, zejména z příznivého poměru kvalita – cena.

Velmi podstatnou výhodou plastových oken je to, že jejich povrch nevyžaduje kromě umytí žádnou další péči. Při provádění doporučené běžné údržby a nezbytné péče o celoobvodové kování, které vyžadují všechny moderní okna, mají plastová okna potenciál dobře sloužit desítky let.

Životnost plastových oken souvisí zejména s tím, jak dokáží plnit požadavky na moderní bydlení. Od profilů se dvěma těsnícími rovinami se v posledních letech přechází na profily se středovým systémem těsnění, tedy třemi těsněními.

Ale zlepšování plastových profilů neustává. „VEKRA dnes například nabízí plastová okna se speciální termickou výztuhou s přerušeným tepelným mostem a izolačními výplněmi v komorách plastového profilu,“ doplňuje Ing. J. Korbelář z VEKRY.

ČTĚTE TAKÉ: jak se o okna starat a jak vybírat to pravé pro váš dům se dočtete v Praktickém Rádci

Kromě kvality oken je důležitá také bezchybná montáž a zejména správné parotěsné ošetření připojovací spáry. Nekvalitní montáž může degradovat i to nejkvalitnější okno.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz