Domů     .Top
10 netušených faktů o Facebooku
Martin Janda 27.1.2017

Tu a tam mu nějaký expert předpoví zánik, ale Facebook si z toho nic nedělá a zvesela dál válcuje virtuální prostor. V současnosti počet uživatelů Facebooku dosahuje čísla 1,65 miliardy, což je téměř čtvrtina celosvětové populace. A nezdá se, že by se tento růst měl zastavit..

1. Ráj zločinců

Hackeři a internetoví zločinci se zjevili snad ve stejné chvíli, kdy se objevil internet. Příležitost dělá zloděje a kybernetickou kriminalitou lze vydělat opravdové jmění.  Cílem útoků nejsou jen vládní úřady či obchodní konsorcia, ale i facebookové účty. Každý den na ně proběhne kolem 600 000 podobných útoků.

2. Propojená síť

I když počet facebookových účtů přesahuje miliardu a půl, tak díky velmi husté síti uživatelé nejsou od sebe nijak vzdáleni. V praxi to znamená, že jakéhokoliv uživatele Facebooku odděluje od druhého něco málo přes tři a půl jiného účtu.

Jinými slovy, ve chvíli, kdy si člověk založí svůj účet a získá pár přátel, jen necelí čtyři lidé jej dělí třeba od profilu Barracka Obamy, papeže Františka nebo Lindsay Lohanové.

3. Facebookem k depresím?

Několik studií nezávisle na sobě ukázalo, že až třetina lidí se po brouzdání Facebookem propadá do depresí. Bodejť by ne, Facebook je z velké části místem ke chlubení. Nová láska, exotická dovolená či koupě domu, tím vším se uživatelé Facebooku rádi pochlubí.

Nelze však zapomínat na to, že život má přinejmenším dvě strany. Takže, když se někdo na internetu chvástá svým na pohled ideálním životem, neznamená, že jej opravdu žije.

4. Důvod k rozvodu

On totiž Facebook dokáže být také pěkný prevít, který umí vztahy zničit. Není nijak výjimečné, že se muž či žena „nabourají“ svému partnerovi do účtu a tam vesele šmejdí. V roce 2011 třetina žádostí o rozvod v USA obsahovala magické slovo Facebook….

5. Pod falešnou vlajkou

Požádala vás o přátelství překrásná žena či ztepilý muž a přitom jste ji či jeho nikdy neviděli? Není od věci si přijetí přátelství důkladně rozmyslet. Podle odhadů je téměř deset procent veškerých facebookových účtů falešných.

6. Modrý špion

Facebook se tváří jako příjemný kamarád, ale přitom své uživatele nenápadně špehuje. Sleduje, jaké jiné stránky lidé navštěvují, aby podle toho mohl zacílit své reklamy. Facebook totiž do počítačů ukládá svou sledovací cookie a ta se poté pilně činí.

A to dokonce i ve chvíli, kdy je uživatel z Facebooku odhlášený. Jak podobnému šmírování zabránit? Třeba tak, že si Facebook člověk otevře v jiném prohlížeči než běžně používá.

7. Vánoční rozchody

Reklamy prezentují Vánoce jako svátky míru, klidu a pohody. Zda je tomu opravdu tak, těžko říci, podle tisíců vystresovaných lidí poletujících nákupními centry nejspíše nikoliv. Navíc, podle statistik Facebooku si právě v době vánoc nejvíce lidí mění svůj status ze zadaných na nezadané.

8. Království za like

Tzv. like je motorem Facebooku. Drtivá většina lidí, která na síť umístí fotografii, video či slovní status, očekává reakce v podobě oněch liků. Každou minutu Facebook zaznamená 1,8 milionu nových liků.

9. Ekonomika především

Každá firma, která byť jen na chvíli zastaví svou činnost, tratí. Facebook není výjimkou. Každý rok dochází k několika jeho výpadkům, kdy jeho jsou uživatelé nuceni odložit smartphony či notebooky a zase zkoušet komunikovat v reálném světě.

Manažeři Facebooku však pláčou, protože každou minutu, co síť nefunguje, společnost přichází o 100 000 dolarů.

10. Zakázaná síť

Facebook není samozřejmostí, v mnohých zemích s totalitním režimem je zakázaný. Těžko říci, zda učit se stabilitě od Číny znamená i zakázat Facebook, každopádně v nejlidnatější zemi světa tato sociální síť není povolena.

I přes její blokaci však zde existuje zhruba 90 milionů účtů. Nemalá část z nich patří vládním místům a slouží k čínské státní propagandě.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz