Domů     .Top
Komunikaci celého světa táhnou optické kabely
Václav Roman 26.1.2017

Přesně před 50 lety to vypadalo, že optická vlákna nečeká kdovíjak zářná budoucnost. Tehdejší svět je však potřeboval, neboť rostl objem přenášených informací a kapacita, kterou nabízely konvenční měděné dráty byla nedostatečná.

I sotva dvacetimetrové optické kabely však tehdy dokázaly přenést z jednoho konce na druhý pouhé 1 % světla. Zoufale málo. Rok 1966 však znamenal převrat! S mimořádně důležitým objevem přišli čínský vědec Charles Kuen Kao (1933) a jeho britský kolega George Hockham (1938 – 2013).

Poukázali na skutečnost, že nedostatky jsou dané nečistotami ve skle, které signál rozptylují. Usilovně hledali příhodnější materiál, až nakonec našli křemík, který se při testování jevil jako nejvhodnější.

Postupně docílili toho, že optické kabely dokázaly přenášet světlo na velmi velké vzdálenosti, a to s minimálními ztrátami.

Konvenční měděné dráty mohly být nahrazeny. Naposledy byla mezi Amerikou a Evropou stará technologie použita v roce 1978, kdy byl na dno Atlantického oceánu položen kabel nesoucí název TA-7. Ten další v roce 1988, označený TA-8, už byl optický a disponoval zhruba 10x větší kapacitou telefonních kanálů.

Optické kabely dominují nad měděnými nejenom vyšší kapacitou, ale také vyšší rychlostí a kvalitou přenášených informací. Nespornou výhodou je také odolnost vůči elektromagnetickému rušení a bezpečnost přenosu informací.

V současné době propojují optické kabely všechny kontinenty, vyjma Antarktidy. Na dně světových moří a oceánů leží už kolem 400 000 km kabelů. Ten nejdelší vůbec měří úctyhodných 39 000 km! Nese název SEA-ME-WE 3, což je  zkratka míst, která spojuje – Jihovýchodní Asie, Blízký východ a Západní Evropa (South-East Asia – Middle East – Western Europe).

Zasahuje však také do Afriky a jedna jeho odnož je odkloněna do Austrálie. Od roku 2000, kdy byla síť dokončena, spojuje celkem 33 zemí ze 4 kontinentů.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz