Domů     .Top
Evropský výstup do otevřeného kosmického prostoru
Martin Janda 22.1.2017

Kosmonaut ESA Thomas Pesquet uskutečnil v pátek 13. ledna svůj první výstup do otevřeného prostoru, kterého se společně s ním zúčastnil astronaut NASA Shane Kimbrough. Dvojice strávila 5 hodin a 58 minut vně Mezinárodní kosmické stanice, kde dokončila modernizaci energetického systému komplexu výměnou akumulátorů..

Hlavním úkolem výstupu byla náhrada niklo-vodíkových akumulátorů skladujících energii ze slunečních baterií stanice za nové lithium-ionové. Ty nedávno dopravila na oběžnou dráhu japonská nákladní loď HTV.

Díky tomu, že Thomas Pesquet a Shane Kimbrough byli extrémně rychlí, mohli vykonat po instalaci akumulátorů ještě celou řadu dalších úkonů. Odmontovali selhavší kameru, instalovali ochranný kryt na nepoužívaný stykovací port, přemístili několik madel pro lepší práci kosmonautů během budoucích výstupů a nafotografovali některé vnější zařízení, aby mohli specialisté na Zemi vyhodnotit jejich stav.

Výstup do otevřeného prostoru byl druhým během jednoho týdne, jehož cílem bylo vylepšit zásobování ISS energií. V pátek 6. ledna strávili kosmonauti NASA Peggy Whitsonová a Shane Kimbrough 6 hodin a 32 minut výstupem, v jehož rámci instalovali adaptéry a připojili první trojici ze šesti nových akumulátorů.

Na výstup do otevřeného prostoru se kosmonauti připravovali v Johnsonově kosmickém středisku NASA (Houston, stát Texas) dlouhé měsíce. Posledních několik týdnů pak intenzivně pracovali přímo ve vesmíru, aby připravili skafandry a nástroje nezbytné pro vlastní výstup.

Thomas Pesquet výstup komentoval slovy: „Mám obrovský respekt k těm, kdo navrhli, vyrobili a vynesli do vesmíru tento hardware a kdo naplánovali, připravili a pomohli realizovat tyto výstupy… A k těm, kdo nás pomáhali připravit, takže jsme nakonec neudělali zase tolik chyb! Hluboce smekám před každým.“.

Časově náročný výstup je nyní minulostí a ISS se vrací zpět k rutinnímu provozu: především realizaci mnoha experimentů ve stavu beztíže, které pomáhají rozšiřovat naše znalosti.

Thomas Pesquet průběžně uskutečňuje zhruba padesát experimentů pro ESA a francouzskou kosmickou agenturu CNES, stejně jako se podílí na mnoha dalších výzkumných aktivitách pro ostatní partnery ISS.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz