Domů     .Top
Chytré hodinky ví, že jste nemocní dřív, než vy
Pavel Škopek 18.1.2017

Chytré hodinky si zatím nezískaly takovou oblibu jako chytré telefony a většina lidí je považuje za technologický výstřelek bez většího využití.

Nositelná elektronika však může detekovat, kdy jste nemocní, jednoduše tak, že sleduje vaše vitální funkce..

Michael Snyder ze Stanford University v Kalifornii si tuto schopnost vyzkoušel loni na vlastní kůži. Již více než rok na svém těle nosil sedm čidel s cílem otestovat jejich spolehlivost, když náhle začala vykazovat abnormální hodnoty.

I přesto, že se cítil v pohodě, senzory ukázaly, že mu srdce bije rychleji, než je obvyklé, jeho teplota kůže stoupla, a naopak hladina kyslíku v krvi klesla.

„To je to, co mě poprvé upozornilo, že něco není v pořádku,“ popisuje Snyder. Napadlo ho, že mohl onemocnět lymskou boreliózou z klíštěte, které nedávno chytil. Následovala mírná horečka a Snyder požádal lékaře o antibiotika doxycyklin, která se používají při léčbě lymské boreliózy.

Její příznaky zmizely během jediné dne a následné testy potvrdily správnost jeho vlastní diagnózy.

Až tři dny před příznaky

Snyder se svými kolegy nyní prokázal, že chytré hodinky mohou být použity k detekci prvních příznaků nemoci. Více než 40 dobrovolníků nosilo po dobu až dvou let zařízení, které nepřetržitě monitorovalo jejich puls a teplotu kůže.

Výzkumníci přitom zaznamenali neobvykle vysoké srdeční frekvence a někdy i vyšší teplotu kůže až tři dny předtím, než dobrovolníci pocítili příznaky nachlazení nebo jiné infekce.

„Jakmile tato nositelná zařízení shromáždí dostatek údajů, aby zjistila, jaké jsou vaše normální výchozí hodnoty, mohou být velmi dobrá při odhalování situací, kdy něco není v pořádku,“ uvedl Snyder. „Myslíme si, že pokud jsou vaše tepová frekvence a teplota kůže zvýšené po dobu asi dvou hodin, je tu velká pravděpodobnost, že budete nemocní,“ dodal.

Výzkumníci nyní pracují na algoritmech, které by chytrým hodinkám umožnily informovat svého nositele, kdy by mohl být nemocný.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz