Domů     .Top
Co čeká vědecký svět v roce 2017?
Martin Janda 9.1.2017

Právě začínající rok bude z hlediska vědy opět pestrý a bohatý. Zda vejde do historie nějakým vskutku šokujícím objevem, to v tuto chvíli nedokážeme odhadnout, avšak leccos lze předpovědět již nyní..

Zdraví je priorita každého člověka. A tak posuny v medicíně jsou v hledáčku nejširší veřejnosti. Loňský rok přinesl dvě skvělé zprávy: v globálním měřítku se vyskytlo jen 40 případů obrny a necelých třicet případů nákazy červem Dracunculus medinensis.

Obě nemoci bývaly dříve velkými strašáky, rok 2017 by však mohl znamenat jejich definitivní odchod na ono pověstné smetiště dějin.

Lze očekávat, že se objeví i dostupné vakcíny proti ebole a proti viru zika. Medicínský svět také věří, že by se konečně mohly prolomit ledy v hledání účinné vakcíny proti viru HIV.

Zda tomu tak bude i v našich končinách těžko říct, ale v západním světě se dá očekávat další rozvoj tzv. smart cities, kde důraz bude dáván především na dopravu. To se projeví zejména v dopravních prvcích, které budou sloužit potřebám robotických aut.

V roce 2016 se na trhu objevila hned tři zařízení, která umožňují průnik do virtuální reality. Jedno pochází od Facebooku, druhé vzešlo ze spolupráce HTC a Valve, třetí pak má na svědomí Sony. Nyní na trh přicházejí hry či aplikace související s tímto fenoménem.

Následujících 12 měsíců by mohlo poskytnout odpověď na otázku, jakou má virtuální realita budoucnost.

„Tak vzhlížím do vesmíru…“ zpívá v jedné ze svých písní Jaromír Nohavica. Nač budou vzhlížet astronomové? Pomocí nového teleskopu Event Horizon Telescope se pokusí prozkoumat jádro naší galaxie. Rovněž v rámci projektu Ligo budou pokračovat výzkumy v oblasti gravitačních vln.

Mnoho nových informací vědci očekávají od sondy Juno, která loni zaparkovala u Jupiteru. Také marsovská vozítka Curiosity a Opportunity neustávají ve své práci. Rok 2017 bude také rokem jedné velké derniéry.

Kosmický dříč sonda Cassini se v září po třináctileté práci u Saturnu vrhne do bouřlivé atmosféry tohoto plynného obra, kde ji čeká zánik.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz