Domů     .Top
Nejoblíbenějším mládětem dvorské zoo je ženetka Zuzi
Václav Roman 6.1.2017

Nejoblíbenějším mládětem loňského roku se v ZOO Dvůr Králové stala samička ženetky tečkované jménem Zuzi. O jejím vítězství rozhodli návštěvníci dvorské zoo prostřednictvím Facebooku. Do hlasování se jich zapojilo přes 1200. Zuzi předstihla o pár hlasů mládě nosorožce dvourohého. Třetí místo získal Oliver, sameček žirafy Rothschildovy..

Ženetka tečkovaná (Genetta genetta) je malá cibetkovitá šelma podobající se kočce. V roce 2014 získala  dvorská zoo z polské Lodže chovný pár – samici Maiu a samce Máchu. O necelé dva roky později se dostavil první chovatelský úspěch.

„Zuzi se narodila brzy ráno 1. května a stala se prvním mládětem tohoto druhu, které se tu povedlo odchovat. Jakmile povyrostla, odcestovala do Bioparku teplického gymnázia,“ uvádí zooložka Gabriela Linhart.

Začátek ledna je čas vhodný k bilancování. A bilancovali i v královédvorské zoologické zahradě. V roce 2016 se zde narodilo celkem 668 mláďat ve více než 110 druzích zvířat.

Za velký chovatelský úspěch zahrada považuje narození tří mláďat nosorožce dvourohého (Diceros bicornis). První dva samečci, z nichž jeden se umístil v anketě na druhém místě, se narodili v červnu jen několik dní po sobě.

Do třetice přišla na svět konečně holka. „Mládě mělo velmi nízkou porodní váhou a zpočátku nedokázalo sát mateřské mléko od matky. Malá samička se však nevzdala a i díky trpělivé práci našich ošetřovatelů, kteří ji nejen přikrmovali, ale učili zvykat také na matčin struk, je z ní dnes zdravé a energické zvíře,“ popisuje kurátor nosorožců Jiří Hrubý..

Žirafí sameček Oliver se narodil 1. srpna desetileté samici Johari. Na jeho krku by se měla houpat bronzová medaile za třetí místo v anketě o nejoblíbenější mládě loňského roku.

Ve dvorské zoo mohou návštěvníci vidět největší stádo žiraf chovaných mimo Afriku. V současné době čítá skupina 21 žiraf Rothschildových (Giraffa camelopardalis camelopardalis) a 13 žiraf síťovaných (Giraffa reticulata).

Vůbec poprvé se rozšířila sbírka plazů v expozici Jedovatá Afrika, která byla veřejnosti zpřístupněna na jaře roku 2014. V září se tam vylíhlo devatenáct mláďat zmije rohaté (Cerastes cerastes) a o měsíc později se rozmnožil další jedovatý druh – kobříci páskovaní (Aspidelaps lubricus).

Přírůstků se dočkali i primáti. V září se rozrostla skupina kočkodanů bělonosých (Cercopithecus nictitans). V Evropě jsou chováni velmi zřídka a na celém kontinentu v zoologických zahradách žije pouze deset jedinců.

Hned v lednu se pouhých osm dní po sobě narodila dvě mláďata vzácného drila černolícího (Mandrillus leucophaeus), v prosinci k nim pak přibylo další.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz