Domů     .Top
Zbraň proti stresu? Sex a smích!
Martin Janda 4.1.2017

Smích a sex prý prodlužují život. Je to skutečně pravda? „Tvrdá data“ z této oblasti neexistují, nicméně řada výzkumů prokázala, že milování a úsměvy mají blahodárný účinek na psychickou i fyzickou stránku člověka..

Smích a sex jsou totiž nejlepšími zbraněmi proti zabijákovi jménem stres. Už pouhý úsměv dokáže snížit hladinu stresových hormonů. Smích vyplavuje endorfin, tzv. hormon štěstí, který způsobuje dobrou náladu.

Podobně funguje i kvalitní sex, po kterém se lidé cítí uvolněněji a šťastněji. Uvolněnost vede ke snížení krevního tlaku a funguje jako prevence proti mrtvici a srdečním nemocem.

Badatelé z univerzity v americkém Baltimore se zaměřili na fenomén smíchu. Dvaceti dobrovolníkům pustili dva filmy, komedii a thriller. Zjistili, že u 14 dobrovolníků z 20 byl průtok krve menší po stresujících záběrech.

Naproti tomu při záběrech vyvolávajících smích krev protékala lépe u všech dobrovolníků vyjma jediného. „Velikost změn, které jsme viděli na vnitřních stěnách cév, je podobná účinkům aerobiku, ale bez bolestí a svalového napětí spojených s cvičením,“ podotkl vedoucí výzkumného týmu Michael Miller.

Naopak vědci z univerzity v Severní Karolíně shledali, že i mírná deprese u kardiaků zvyšuje riziko smrti o 44 %.

Lékaři z Pennsylvánské univerzity pro změnu zjistili, že veselí lidé jsou odolnější vůči nachlazení. Při poněkud drsnějším výzkumu byl třem stovkám dobrovolníků vstříknut do nosu rhinovirus. Ten nese odpovědnost za velkou část všech možných rým a nachlazení.

Ukázalo se, že lidé se sklony ke zlosti a vzteku byli k propuknutí nemoci třikrát náchylnější. Aby se účinky, které smích doprovázejí, projevily, stačí zvednout jen horní ret. Fritz Strack z Würzburgské univerzity tvrdí, že pozitivní vliv na náladu má i to, jestliže v ústech podržíme třeba tužku.

Podle Willibalda Rucha z Curyšské univerzity dokázala skupina dobrovolníků podržet ruku v ledové vodě déle, když byla předtím vystavena „terapii smíchem“. Ukazuje se tedy, že smích zvyšuje odolnost i vůči bolesti. Úsměv je víc sexy, usměvaví lidé lépe navazují vztahy.

Rovněž při výzkumu sexuálního chování vědci dospěli k zajímavým závěrům. Ze studie švýcarské Technické Univerzity vyplývá, že pravidelný sex posiluje imunitu. Podle Švýcarů je ideální souložit dvakrát až třikrát týdně, méně nebo naopak i více sexu imunitu zejména u mužů oslabuje.

Experti hamburského výzkumného lékařského ústavu na základě svých výzkumů zase soudí, že sex stimuluje mozek a lidé se poté stávají chytřejšími. „Zkušenosti, které při sexu získáváte, můžete později využít rovněž v oblastech života, které se sexem nesouvisejí,“ je přesvědčen jeden z autorů výzkumu Werner Habermehl.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz