Schopnost tepelně upravovat potraviny je považována za významný krok ve vývoji lidstva. Kdy přesně si lidé tuto schopnost osvojili je ale stále předmětem debat. Mezinárodnímu týmu v čele s experty z Univerzity v Bristolu se nyní podařilo přinést přímý důkaz vaření potravin rostlinného původu z období před 10 000 lety.
Odborníci zkoumali střepy neglazované keramiky z oblasti Libye. Na vnitřní straně keramiky se jim podařilo zachytit stopy lipidů, které zde zůstaly po vaření rostlin. Díky detailní molekulární a izotopové analýze rostlinných zbytků vědci zjistili, že dávní obyvatelé dnešní Libye vařili širokou škálu plodin – mimo jiné obilí a listy suchozemských rostlin. Překvapením byl také nález zbytků mořských rostlin.

Vaření lidem umožňovalo konzumaci jídla, které bylo syrové obtížně stravitelné nebo dokonce mírně jedovaté. Díky tepelné úpravě se tak výrazně rozšířily dostupné druhy potravin a s nimi i možnosti různých zdrojů energie.
Ze zkoumaných úlomků nádob obsahovala stopy po tepelné úpravě rostlinných pokrmů asi polovina. Experti v čele s doktorkou Julií Dunne z Bristolu budou nyní v analýzách organických materiálů ze střepů pokračovat. Možná se jim podaří přinést další zajímavé výsledky.