Domů     .Top
Crocodile dává inteligentním dopravním systémům zelenou
Václav Roman 20.12.2016

Do nedávné doby zprostředkovával každý stát dopravní informace po svém. Najít společnou řeč má pomoci nový evropský projekt Crocodile. Díky němu by mělo docházet k lepšímu zvládání mezinárodní dopravy. .

Šíření dopravních informací v reálném čase je už standardem. V současné době dochází k zavádění inteligentních systémů, zajišťujících šíření dopravních informací a jejich výměnu mezi jednotlivými státy Evropské unie. Díky Ministerstvu dopravy se projektu účastní i naše země.

Ze standardizované výměny informací mohou těžit nejen řidiči kamionů, ale i lidé mířící třeba za rekreací. Například v období letních prázdnin, kdy se kolony přesouvají napříč několika zeměmi ke Středozemnímu moři, či těch zimních, kdy míří pro změnu do alpských lyžařských středisek.

Při hledání nejlepší cesty jsou informace o uzavírkách, omezeních, nehodách či zhoršené sjízdnosti velmi cenné.

Rychle, přesně a ve správném formátu

Aby řidičům informace posloužila ku prospěchu věci, musí být aktuální. A aktuální je pouze v případě, dostane-li se na místo určení rychle a v přesném znění. Právě to zaručuje jednotný formát, který poslouží jak správcům komunikací, tak vývojářům aplikací pro řidiče a nákladní dopravce.

V minulosti se již objevily jiné projekty, pomocí kterých se Evropská komise snažila finančně podporovat výměnu dopravních informací. Například EasyWay nebo formát dat Datex II. Ten slouží k výměně dostupných dopravních informací mezi informačními centry sousedních zemí v rámci EU. Tyto projekty byly ale dokončeny na teoretické úrovni.

Crocodile na předchozí aktivity navazuje, současně se pak snaží do praxe zavést zmíněný formát Datex II.

Aplikace jsou odzkoušeny v praxi, což umožní doladění řešení tak, aby co nejlépe vyhovovalo potřebám a řešený systém tak mohl být nasazován jako mezinárodně technicky i organizačně propojitelný. ČR je zastoupena v evropském konsorciu Crocodile prostřednictvím Ministerstva dopravy a Ředitelství silnic a dálnic a má, jako jakýkoli jiný členský stát EU, „být od začátku u toho“ a navrhovat řešení, která vyhovují podmínkám, potřebám a možnostem naší země.

K odebírání dat je nutné ustanovit tzv. Národní přístupové místo. V České republice byl v roce 2016 zřízen Národní registr dopravních informací, ve kterém jsou data k dispozici v češtině a v angličtině.

Zatím jde jen o základní informace, které Národní dopravní informační centrum publikuje již řadu let. V plánu je však rozšíření o další formáty i přidání možnosti data strojově prohledávat.

Většina členských států obdobnou formu registru zatím nemá. Například Slovinsko má jen jednoduchou webovou stránku, Maďarsko a Slovensko ani to.

Systém pomáhá i chrání

Crocodile překračuje národní měřítko, má fungovat v kontextu celé Evropy. Potenciál pro překonávání přirozených komunikačních bariér mezi sousedními státy spočívá v hledání společné řeči, jak dané situace popsat.

Do budoucna je uvažováno o zavedení společných postupů, jak určité problémy koordinovaně řešit.

Projekt se zaměřuje výhradně na řešení silniční provozu a zatím nechává stranou železniční dopravu nebo vnitrozemskou plavbu. Cílem je, mít k dispozici aktuální informace v reálném čase, což je základem inteligentní dopravy.

Řidiči kamionů mohou díky tomuto systému rychleji najít odpočívadlo s volným parkovacím místem. To pomůže lépe plánovat povinné přestávky řidičů.

Všichni řidiči bez rozdílů pak mají lepší přehled o nebezpečných situacích na silnicích, a mohou tak včas přizpůsobit plán cesty případně styl jízdy.

Přesto je stále co dohánět

V řadě zemí, jako například ve Švédsku, Německu, Nizozemí, Francii či Itálii, některé podobné služby s využitím formátu Datex II fungují delší dobu. Horší je to s harmonizací výměny dopravních informací v zemích, jako jsou Polsko, Česko, Slovensko, Maďarsko, Rakousko, Chorvatsko, Slovinsko a Řecko.

„Projekt Crocodile činí krok do informační společnosti, kdy již máme uspokojivě vyřešeno, čím a po čem jezdit, začínáme ale řešit, jak dopravu praktikovat co nejoptimálnějším způsobem, a to právě na základě informací,“ sdělil 21. STOLETÍ Jan Vlčinský, který se zabývá výzkumem a vývojem výměny informací o silničním provozu.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz