U 44 procent sledovaných zemí vědci pozorovali vysoký výskyt lidí s podváhou nebo nadváhou až obezitou. Tito lidé pak v důsledku špatného stravování čelí podvýživě a dalším zdravotním komplikacím. Podvýživa byla dlouho spojována s nedostatkem potravy u dětí, což vedlo ke zpomalení růstu a náchylnosti k nemocem.
V této oblasti nastal podle vědců posun k lepšímu a počet dětí s podváhou se daří zlepšovat.
Za mnohem větší problém však vědci označili epidemii obezity. Její výskyt se podle nich zvyšuje v každém regionu a téměř v každé zemi. Stovky milionů lidí jsou podvyživení, protože mají nadváhu a příliš mnoho cukru, soli a cholesterolu v krvi.
„Podvýživa doslova znamená špatnou výživu, čili někoho, kdo není dostatečně vyživován. Důsledky toho jsou, že jste hubení, nerostete dostatečně rychle. Může to však znamenat i to, že máte nadváhu a máte spoustu cukru v krvi, což vede k cukrovce,“ vysvětluje spoluautorka studie Corinna Hawkesové, podle které tato zpráva mění to, pod čím si svět představuje podvýživu.