Domů     .Top
Quantum dot – technologie z budoucnosti TV
Pavel Šmejkal 7.6.2016

Samsung představil letošní řadu prémiových televizorů SUHD TV, které posouvají filmové zážitky za hranice našich představ. Co stojí za jejich výjimečnou kvalitou? Statisíce hodin práce, tisíce vývojářů, stovky patentů a především unikátní technologie Quantum dot!

Quantum Dot

Třemi modelovými řadami KS7000, KS8000, KS9000 vstupuje Samsung do nové „Quantum dot éry“. Desetibitový panel využívající technologii Quantum dot zprostředuje jedinečný obraz bez zkreslení nebo snížení jasu.

Prakticky jakákoli barva viditelného spektra je zobrazena s dokonalou přesností. To je umožněno právě statisíci světelnými body – krystaly – panelu Quantum dot, které jsou fotoaktivní a dokážou absorbovat a vyzařovat světlo.

Každý krystal pak vyzařuje specifickou barvu (nebo vlnovou délku), která se odvíjí od jeho velikosti (velikosti jeho jádra).

HDR 1 000

Další výhodou těchto zářících krystalů je jejich vysoký výkon. V porovnání s fosforem, který se používá u běžných televizorů, jsou nejen schopny produkovat více barev, ale foto-aktivní vlastnost umožňuje lepší světelnou účinnost.

Díky tomu se Samsungu podařil velký skok v oblasti jasu obrazu SUHD TV až na hodnotu 1000 nitů, oproti 400 nitům u konvenčních obrazovek, zatímco se zlepšila energetická úspornost. A protože barvy vnímáme díky světlu a SUHD TV zprostředkují více světla a současně i barev, jsou ideálním prostředkem pro sledování programů v HDR. Bílá je na SUHD TV skutečně bílá a hlubší černou nenajdete ani na noční obloze. Rozpoznáte každičký detail i v tmavých částech obrazu.

Ultra black

Abyste si filmové zážitky mohli vychutnat i když vám v místnosti svítí lampa, slunce nebo obrazovka počítače, vyvinul Samsung další mimořádnou antireflexní vrstvu s názvem ULTRA BLACK, která jakékoli světelné odlesky absorbuje.

Remastering Engine

Stále nejsme u konce. S rozvojem technologií nemusíme zapomínat ani na z dnešního pohledu již historické filmy, které byly natočeny dávno předtím, než svět začal skloňovat různá „HD“. Funkce SUHD Remastering Engine automaticky analyzuje sledovaný obsah, a pokud není v rozlišení UHD, remasteruje ho tak, aby byl reprodukován co nejblíže záměru jeho autora. Dokonalejší obraz, silnější filmové zážitky.

Smart funkce

Díky operačnímu systému Tizen a čtyřjádrovému procesoru je SUHD TV pro svého uživatele skutečným partnerem. Ihned po spuštění vám nabídne praktickou lištu s oblíbenými aplikacemi, TV programy, nebo hrami a operační systém Tizen zajistí plynulost přechodů mezi lineárním TV programem a službami VOD.

Smart control

Nově jsou SUHD TV doplněny chytrým dálkovým ovladačem Smart Control, který řeší problém mnoha ovladačů na konferenčním stolku. Samsung Smart TV automaticky rozpozná všechny typy připojených zařízení přes HDMI, např. set-top box, herní konzoli, OTT box nebo domácí kino a pomocí nového dálkového ovladače Smart Control je můžete pohodlně ovládat.

Design

Z hlediska designu SUHD TV opět prolamuje stereotypy. Postavit jí můžete klidně do prostoru, její design k tomu přímo nabádá. Zadní strana je hladká bez rušivých prohlubní, zdířek a šroubků, neuvěřitelně tenká obrazovka u prohnutých modelů ještě umocněná křivkou působí velmi elegantně a obrazovku nově neohraničuje rámeček.

My, diváci, se můžeme naplno věnovat samotnému ději, a abychom se měli na co koukat, přidává nyní Samsung novým zákazníkům předplatné služeb HBO GO na rok zdarma.

Více informací najdete na www.samsung.cz

PR

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz