Domů     .Video
Destilací k alkoholu
Pavel Šmejkal 26.1.2016

https://www.youtube.com/watch?v=5xLHU_clXTw&feature=related

Alkohol se vyrábí kvašením čili fermentací. To je vedlejší produkt metabolismu jednobuněčných kvasinek, které se živí cukrem. Maximální koncentrace alkoholu, které je možno dosáhnout kvašením je přibližně 15 %, takže pokud chce někdo alkohol silnější, musí sáhnout po dalším cyklu výroby alkoholu, a to po destilaci.

Při ní se z alkoholu separuje voda, čímž se zvyšuje jeho koncentrace. Při destilaci se využívá nižšího bodu varu etanolu. Ten se vaří již při 78 oC.

Ovšem pozor na prudce jedovatý metanol, který způsobuje slepotu a který se s etanolem pojí. Metanol se tedy při výrobě potravinářského alkoholu oddestilovává. Směs se zahřeje lehce nad jeho bod varu (66 oC) a takto vzniklý destilát se odstraní.

Poté se zvýší teplota na zmíněných 78 oC, a získá se tak již čistý (v rozumném množství zdravý neškodný) etanol.

Destilovat se dá takřka jakákoliv tekutina: obilí, z něhož vzniká whisky či vodka, brambory, které slouží jako základ pro výrobu tuzemského rumu či vodky, víno, jež dá ve výsledku brandy, cukrová třtina pravý rum.

Jakékoliv ovoce, které je schopné zkvasit (jablka, švestky, třešně), znamená ve výsledku pověstné –ovice (slivovice, hruškovice, jablkovice atd.).

reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz