Američtí vědci zjistili, že mýdla s antibakteriálním chemickým činidlem triclosanem nezabíjí bakterie o nic lépe než běžná mýdla. Závěr učinili díky experimentu, kdy nechali na petriho miskách kultivovat 20 druhů nebezpečných bakterií, včetně Escherichia coli, Listeria monocytogenes a Salmonella enteritidis.
Vzorky byly následně naneseny na ruce 16 dospělých osob, které si poté myli ruce buď obyčejným, nebo antibakteriálním mýdlem po dobu 30 vteřin v čtyřicetistupňové vodě. Pro test bylo použito antibakteriální mýdlo s maximálním povoleným množstvím triclosanu, které je ve většině států 0,3%.
Po vyhodnocení experimentu vědci nenašli žádný signifikantní rozdíl v používání obou druhů mýdel. Podle odborníků by mělo být zakázáno nadhodnocovat efektivitu produktů. Jen v Americe se totiž za antibakteriální mýdla ročně utratí miliarda dolarů.
Po zveřejnění studie amerických odborníků už některé společnosti mýdlo s triklosanem přestaly vyrábět.