Rostliny reagují na zvuk žvýkání svých listů. Aby odradily predátory, začínají vytvářet chemické látky. Přišli na to vědci Heidi Appelová a Rex Cocroft z University of Missouri.
„Je už nějakou dobu známo, že zvuky mohou ovlivnit například klíčení rostlin,“ říká Appelová: „Ale podobná reakce byla záhadou. Pud sebezáchovy je ta nejdokonalejší evoluční strategie. Rozhodli jsme se otestovat, jaký vliv mají na rostliny byť nepatrné vibrace.“.
Cocroft, expert na bioakustiku, nahrál zvuk housenky žvýkající listy hořčice. Poté tuto nahrávku přehrál rostlinám stejného druhu. Kontrolní skupina rostlin byla ponechána v tichu. Následně Appelová změřila hladiny chemických látek obsažených v listech jednotlivých rostlin.
Ty, jenž „poslouchaly“ nahrávku žvýkání, vykazovaly vyšší míru chemických látek, které dodávají hořčici její ostrou chuť – glukosinolátů.
Nyní se vědci snaží najít odpověď na otázku, jakým způsobem rostliny vibrace detekují.