Domů     .Top
Proč výkyvy počasí ničí ptáky?
Václav Roman 10.3.2015

Ptáci opanovali téměř všechny ekosystémy. Dokázali se přizpůsobit i těm nejkrutějším podmínkám. Přežijí v tropech, pouštích i ledových pustinách. Ale proti klimatickým změnám jsou bez šance. Globálně je vyhynutím ohrožen každý osmý ptačí druh.

To je celkem 1300 druhů napříč všemi kontinenty! Hrozí nám probouzení bez ptačího zpěvu?

Populace ptactva v Evropě rapidně poklesla. Britští ekologové z University of Exeter zjistili, že za poslední tři dekády se snížilo celkové množství ptáků o 421 milionů! Ve své studii uvádějí, že až 90 % z těchto ztrát bylo zaznamenáno mezi 36 nejrozšířenějšími druhy.

Vědci zkoumali 144 různých druhů ptáků na území 25 evropských zemí. V 80. let minulého století zde hnízdily zhruba 2 miliardy opeřenců. To znamená, že ptačí populace poklesla o více než 20 %.

V ohrožení jsou vrabci, jejichž poluce se propadla o 147 miliónů jedinců (o 62 %), špačci (pokles o 53%) nebo skřivani (pokles o 46%).

Naopak počty některých méně známých druhů stoupají, což je dáváno do souvislosti s uzákoněním ochrany těchto druhů. O zvyšující se populaci můžeme mluvit třeba u dravců. Za příklad lze dát káně lesní, motáka pochopa a ptáky krkavcovité, kam řadíme straky, havrany a sojky.

Smutný příběh pelikána hnědého 

Nezůstávejme jenom v Evropě, ptáci vymírají celosvětově. V řadě případů za to může počasí. Za úhynem velkého množství ptáků vězí klimatická anomálie El Niño.

Oteplování vody Tichého oceánu má za následek úbytek planktonu, který stojí na počátku potravinového řetězce. V důsledku toho ubývá ryb, které se jím živí. A nakonec na to doplácejí ptáci, kteří jsou závislí zase na nich. Trpí, strádají a nakonec umírají. Hlady!

Pelikán hnědý (Pelecanus occidentalis) byl v roce 2009 vyjmut ze seznamu ohrožených druhů. Už to vypadalo, že se blýská na lepší časy. Nedlouho poté však došlo v pacifické oblasti k prudkému poklesu jeho hlavního zdroje obživy – sardinek, a tak je tento elegantní opeřenec s velkým zobákem znovu v ohrožení.

DALŠÍ INFORMACE SE DOZVÍTE V 21. STOLETÍ Č. 3/2015, KTERÉ JE STÁLE V PRODEJI!

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz