Mléko je významným zdrojem vápníku a dalších vitamínů, které jsou pro lidský organismus nepostradatelné. Vápník je důležitý pro správnou tvorbu kostí a zubů. Ovšem podle nového zjištění švédských vědců častá konzumace mléka k vývoji kostí nijak nepřispívá, naopak zvyšuje riziko předčasné smrti.
Profesor Karla Michaelssona zkoumal během 20 let 61 tisíc žen a 45 tisíc mužů a došel k závěru, že lidé, kteří denně vypijí zhruba litr mléka, nemají méně zlomenin, než je běžný průměr. Ženy, které každý den vypily minimálně tři čtvrtě litru mléka, měly dvakrát vyšší riziko předčasné smrti než zbytek populace.
Vědci se domnívají, že k častější úmrtnosti přispívá vyšší obsah cukru laktóza a galaktóza obsažené v nezkvašeném v nápoji. Cukry znásobují pravděpodobnost onemocnění srdce, vyvolávají oxidační stres a chronické záchvaty.
Zdravější jsou proto mléčné produkty, které zmíněné cukry neobsahují, jako jsou některé druhy sýrů, kefír a jogurty.