Ovce patří k jednomu z prvních zvířat, které lidé domestikovali a dodnes v některých částech světa tvoří velmi důležitou součást života místních pastevců a zemědělců.
Hustá ovčí vlna je vynikajícím materiálem, který lidem odpradávna sloužil k výrobě oděvů a tkanin. Z ovčího mléka si naši předkové vyráběli sýr a mnohé další produkty.
Vědci proto pátrali po genetických rozdílech mezi kozami a ovcemi. Zjistili, že oba druhy se od sebe oddělily zhruba před čtyřmi milióny roky. Díky výzkumu se totiž podařilo najít geny, které zapříčinily vznik specifických rysů trávícího systému ovcí.
Ovce jsou typické tím, že nevyžadují příliš bohatou a výživnou stravu, spokojí se i s málem. Vědci také identifikovali několik genů, které jsou zodpovědné za výrobu vlny.
Nové poznatky o vývoji DNA ovcí by mohly být využity k dalšímu šlechtění odolnějších druhů a poskytnout vědcům jiný pohled na nemoci trápící ovčí populace.