Jedním z klíčů k dlouhověkosti možná není to, co jíme, ale jak jídlo, které jíme, chutná. Sladká chuť podle vědců z Univerzity v Michiganu chuť prodlužuje a hořká ho naopak zkracuje.
Vědci zkoumali, jak různé typy chutí ovlivňují délku života ovocných mušek, octomilek. Chuť podle nich patrně může vyvolat fyziologické změny, které umožní tělu vybírat si z nabízené potravy takové variace chutí, z nich získá více živin než z jiných.
Potrava bohatá na živiny pak přispívá k větší zdravotní kondici a prodlužuje délku života.
Překvapivé bylo pro vědce zejména to, že octomilky, které nepřišly do kontaktu s vodou, žily až o 43% déle, než octomilky, které vodu pravidelně pily. Výzkumníci si to vysvětlují tím, že octomilky, které neměly přístup k vodě, si ukládaly více tukových zásob, a ty následně dokázaly částečně přeměnit na vodu.
Vyvážená strava však není jediným faktorem, který má vliv na dlouhověkost. Ovlivňuje nás také okolní prostředí, množství pohybu, genetické předpoklady a další okolnosti.