Potraviny s nižším obsahem živin, mohou prodlužovat život. Pokud totiž jíme méně kalorická jídla, dochází u nás k častější obnově buněk, což zabraňuje nemocem stáří, jako je například rakovina.
Správnost této teorie si vědci mnohokrát potvrdili u laboratorních testů prováděných na mouchách, kvasinkách a myších. Vědci to zdůvodňují tím, že rychlejší obnova buněk v minulosti umožňovala živočichům snadněji přežít nucené hladovění a zároveň prodloužila období, kdy se mohly množit.
Zjištěná fakta ale mají jedno úskalí. Výzkum probíhal v laboratoři, kde jsou odlišné podmínky než ve volné přírodě. V období, kdy naše tělo hladoví, nám ubývá svalová hmota. Zvířata jsou za běžných podmínek často vystavená útokům predátora.
V takové situaci se buď brání, nebo utíkají. Úbytek svalové hmoty pro ně tedy představuje zvýšení rizika, že nepřežijí.
Dalším problémem je, že hladovění oslabuje imunitní systém. Člověk či zvíře, které má méně živin, je náchylnější k nemocem virového a bakteriálního původu.