Vědci z britského Cambridge ve své studii porovnali 65 mužů, z nich 35 bylo aktivními uživateli této ilegální substance. Jejich studie se zaměřila na měření podílu tukové tkáně v tělech uživatelů a ne uživatelů.
Je totiž například známo, že těla kuřáků v sobě mají větší podíl tuku, než jaký zníme od jejich nekouřících protějšků. Převaha štíhlejších mužů bylo o to překvapivější, že 91 % z nich bylo také aktivními kuřáky. Účinek kokainu tedy jednoznačně přebyl efekt tabáku.
Příčinu tohoto jevu na úrovni molekul, regulujících metabolismus, však vědci stále neznají. Výsledky testů potvrdily ve skupině uživatelů vyšší hladinu proteinu leptinu, který je znám svou účastí při regulaci chuti k jídlu, čísla však měla k průkaznosti daleko.
Muži ve skupině uživatelů navíc uváděli zvýšenou chuť k jídlu. Nejpravděpodobnější tedy je, že kokain se nějakým způsobem míchá do schopnosti těla vytvářet si tukové zásoby.