Domů     .Top
Muzeum slaví konec školního roku

V poslední školní den mají školáci, kteří se prokáží vysvědčením, vstup zdarma do Národopisného muzea – Musaionu a do Národního památníku na Vítkově! Jejich doprovod zaplatí pouze 50 % vstupného.

Program oslav konce školního roku v Národním muzeu:

Nová budova Národního muzea (program od 10 do 16 hodin)

V Nové budově Národního muzea oživne svět doby monarchie. Ve výstavě návštěvníci potkají pravou dvorní dámu s doprovodem, která všechny zasvětí do tajů tehdejších módních triků. Malé slečny a jejich maminky jistě potěší výroba módních doplňků, šperků, panenek z různých materiálů nebo medvídků.

Malým pánům a všem příznivcům knihy i televizního cyklu Dějiny udatného českého národa se bude v tvůrčí dílně věnovat sama autorka – výtvarnice Lucie Seifertová. Děti se naučí vytvořit prostorový obrázek a mohou zachytit zajímavý výjev z doby císaře pána. Těšit se mohou i na fotografický ateliér.

Náprstkovo muzeum asijských, afrických a amerických kultur (program od 10 do 15 hodin)

Děti si na cestě muzeem budou moci vyrobit indiánské čelenky a vytvořit si symboly Divokého západu, jako jsou např. šerifské hvězdy a další atributy. Poznají nejrůznější materiály, které Indiáni používali ve svém životě, a zjistí, jak bylo těžké obstarat si obživu.

V rámci výstavy Po stopě Karla Maye děti získají indiánské jméno, seznámí se s knihami Karla Maye a na chvíli se stanou  stopaři. Návštěvníci budou moci navštívit i běžně nepřístupné prostory, kde zjistí, jak se chová bourec morušový.

Národní památník na Vítkově (program od 10 do 15 hodin)

Pro malé i velké návštěvníky je přichystána dobrodružná stezka Památníkem, při které odhalí jeho tajemná zákoutí a historii. Na stezce je čeká několik zastavení s úkoly, jejichž prostřednictvím se dozvědí více o osudu a výzdobě Památníku.

Národopisné muzeum – Musaion (program od 10 do 15 hodin)

V Národopisném muzeu návštěvníci zjistí, jak vypadal život našich praprarodičů. S malým Matějem se vydají na cestu časem a nechají se provést po české vesnici 19. století. Prostřednictvím pracovního listu a nejrozmanitějších úkolů se seznámí s tím, jak lidé žili a bydleli, jak se oblékali a pracovali.

Ve výtvarné dílně si děti mohou po vzoru lidových malovaných talířů nakreslit svůj vlastní a natisknout si na bílé kapesníky lidové vzory nejrůznějších barev.

České muzeum hudby (program od 11 do 15 hodin)

V Českém muzeu hudby se návštěvníci dozvědí, jestli je možné protančit střevíčky během jediného plesu, jak uvázat správnou kravatu a jak tancem zahánět pavouky. V taneční přípravce se budou moci naučit chování pravé dámy a gentlemana, základy jednoduchých tanců a italský tradiční tanec pizzica-tarantella.

Muzeum Antonína Dvořáka (program od 11 do 15 hodin)

V Muzeu Antonína Dvořáka děti zjistí, kolik mají se slavným skladatelem společného – mimo jiné i to, že Antonín Dvořák miloval vlaky a ovocné knedlíky. Antonína Dvořáka si budou moci namalovat a na malé výstavě porovnat, jak ho ztvárnily ostatní. Pro šikovné děti, které vyřeší muzejní kvíz, bude připravena zasloužená odměna.

Muzeum Bedřicha Smetany (program od 10 do 15 hodin)

Jak se malovalo u Smetanů doma a jak se maluje u Smetanů v muzeu? Byl slavný český skladatel i výborným dirigentem? Odpovědi na všechny všetečné otázky o slavném českém skladateli Bedřichu Smetanovi, spousta hudby, poutavé kvízy a hromada pastelek je připravena v poslední školní den v Muzeu Bedřicha Smetany u Karlova mostu.

Více informací na www.nm.cz.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz