O tom, že mozek vysílá zprávy do našeho trávicího systému se může přesvědčit každý, kdo trpí například trémou před zkouškami. Vědci z univerzity v Los Angleles vedení Emeranem Mayerem však nedávno přišli se zjištěním, že tomu může být i naopak.
Činnost našeho mozku však neovlivňuje přímo jídlo (tedy živiny a energie z něho získaná), ale bakterie, které se společně s ním do střev dostávají.
Výzkum se týkal zdravých žen, rozdělených do skupin, v nichž jedna pravidelně konzumovala kysané mléčné výrobky zatímco druhá nikoliv. Rozdíly v činnosti mozku pak vědci nalezli jak ve stavu klidu, tak v situacích, kdy byla osoba v emocionálním vypětí.
Nalezená souvislost v budoucnu jistě vzbudí velký zájem odborníků. Ukazuje totiž, že proměny ve složení střevní mikroflóry způsobené např. antibiotiky se mohou odrážet ve vývoji mozku.