Domů     .Top
Evropa sleduje posly jara
Michal Andrle 1.3.2013

Víte, co mají společného vlaštovka, kukačka, rorýs, čáp a vlha? Kromě toho, že jsou to tažní ptáci, kteří se ze svých evropských hnízdišť vydávají zimovat převážně do Afriky, je spojuje i vzdělávací kampaň „Jaro ožívá“ pořádaná největší mezinárodní společností na ochranu ptactva BirdLife International. Již po osmé sledují tisíce nadšenců z celé Evropy návrat těchto pěti poslů jara a svá první jarní pozorování zaznamenávají na www.springalive.net.

„Jaro ožívá je zaměřeno především na děti. Zúčastnit se ale může opravdu každý. Není potřeba mít speciální ornitologické znalosti. Druhy, jejichž přílet budete sledovat, poznáte velmi snadno. Pátrání po prvních vlaštovkách na obloze, pozorování čápů na komínech či poslouchání kukaččího kukání je příjemným a zábavným zpestřením jarních vycházek s dětmi nebo vnoučaty.

Tak neváhejte, vyrazte do jarní přírody a nezapomeňte se o svá pozorování podělit na www.springalive.net,“ vyzývá Lucie Hošková z České společnosti ornitologické.

„Ač u nás další sezóna oficiálně startuje 1. března, první pozorování se objevila již během února. Na internetu se můžete podívat, kde a jaké druhy to byly,“ dodává Hošková.

Kromě zaznamenávání vlastních pozorování a sledování příletu tažných ptáků na webových mapách nabízí kampaň i mnoho dalších možností. Na www.springalive.net naleznete řadu informací o zajímavém fenoménu ptačí migrace, můžete se zde zaposlouchat do hlasů ptáků či odreagovat a pobavit u jednoduchých her.

K dispozici jsou také ptačí videa na YouTube kanálu SpringAlivenet a stránky na sociální síti Facebook.

Jaro ožívá pro učitele

Kampaň se snaží oslovit i školní kolektivy a pro učitele je připraven samostatný oddíl webu s řadou užitečných materiálů pro výuku ve školách.

Loni jsme byli šestí

„Jaro ožívá“ si u škol i široké veřejnosti nachází stále větší oblibu. V loňské jarní sezóně zaznamenali účastníci neuvěřitelných 170 824 pozorování. Česká republika přispěla 4001 záznamem a v žebříčku se tak podruhé za sebou umístila na šestém místě.

Také počet zúčastněných zemí stále roste, letos se jich přidalo již 45. Kromě těch evropských se zapojily některé státy Blízkého Východu, Střední Asie a Afriky. Kampaň má totiž i svou podzimní část, kdy zaznamenávají účastníci z afrických zemí přílet druhů na zimoviště.

V rámci ní tak máme možnost sledovat tažné ptáky během celého roku a sdílet své zážitky z pozorování s podobnými nadšenci z různých koutů světa, s nimiž nás spojuje zájem o ptactvo a jeho ochranu. „Právě propojení lidí z různých částí světa, kteří rádi pozorují ptáky, je jedním z hlavních cílů kampaně Jaro ožívá.

Protože efektivní ochrana tažných druhů ptáků se neobejde bez kvalitní mezinárodní spolupráce a dobré informovanosti veřejnosti,“ uzavírá Hošková.

Projekt podpořilo grantem Hlavní město Praha a na mezinárodní úrovni je dlouhodobě podporován nadací Mitsubishi Corporation Fund for Europe and Africa (MCFEA).

-TZ ČSO-

Předchozí článek
Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz