Domů     .Top
V iQparku odkrývali tajemství lidské DNA
Michal Andrle 28.1.2013

Pokroky na poli průzkumu DNA představila v pátek v libereckém science center iQpark Hana Sedláčková – vítězka projektu České hlavičky pro mladé nadějné vědce. V rámci Dne s českou hlavičkou přiblížila svůj výzkum záludného proteinu RecQ4 a svým zajímavým povídáním přesvědčila mnohé z přítomných středoškoláků, že studium vědeckých oborů je vzrušující cesta objevování neznámého.

Hlavním tématem pátečního dopoledne byla lidská DNA, která stále ještě ukrývá mnoho tajemství a pro vědce představuje nekončící výzvu k pochopení různých zákeřných onemocnění a k následnému hledání způsobů jejich léčby.

DNA může poškodit spousta vnějších i vnitřních vlivů, avšak tento řetězec nukleotidů má fascinující schopnost autoopravy. Někdy však i v tomto procesu nastane chyba a problém je nasnadě. Např. zmíněný protein RecQ4 je stěžejní při objasnění podstaty tzv.

Rothmund-Thomsonova syndromu, závažné nemoci, která u pacientů může vyvolat větší náchylnost k rakovině kůže či kostí. „Když zaznamenáme nějaký posun ve výzkumu, je to velká satisfakce, často se ale dostaneme do slepé uličky a musíme začít z jiného konce,“ popsala Hanka Sedláčková nelehkou cestu k úspěchu.

 Sáhněte si na vědu, zjistíte, že je fajn

 „Hančina poutavá přednáška ve studentech podnítila zvědavost a pevně věřím, že někomu usnadnila rozhodování o jeho budoucí kariéře,“ řekl Pavel Coufal, ředitel iQparku – partnera projektu České hlavičky.

Vítězka soutěže Hanka Sedláčková k tomu dodala: „Jsem moc ráda, že se toto setkání podařilo uspořádat právě v iQparku. Je to místo, kde se snaží zábavně přibližovat a „zlidšťovat“ vědu nejen veřejnosti, ale především žákům a studentům.

Další přínos vidím v tom, že si zde lidé mohou na vědu „sáhnout“, všechno si vyzkouší na vlastní kůži a díky tomu pochopí spoustu věcí. A jako doplněk školní výuky, kdy na pokusy není čas a často ani vybavení, jsou science centra naprosto ideální.“ Sympatická vědkyně si jen trochu posteskla, že nikde nenarazila na model slavné dvoušroubovice DNA. I toho se však brzy dočká, jeho instalace je plánovaná do nově budovaného science learning centra iQLANDIA, které se v Liberci otevře v březnu 2014.                                                                         .

Nový dům z nápojových kartonů – recyklace dokáže divy

Akci doplnila prohlídka netradiční výstavy „Brána recyklace“, která například prozradí, jak lze z recyklovaných časopisů vyrobit značkové sportovní boty, že lze nápojové kartony přeměnit na stavební desky, nebo že z plechovek od nápojů mohou vzniknout zajímavé šperky.

Cílem výstavy je ukázat veřejnosti, že význam třídění odpadů dalece přesahuje zažitou představu využití recyklovaného materiálu pro výrobu novin či plastových lahví. Tuto výstavu, kterou pořádá společnost EKO-KOM, mohou zájemci v iQparku zhlédnout až do 31. března 2013.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz