Tým z Technické univerzity ve Vídni shromáždil 14 různých rostlin s podivuhodnými názvy jako například „Arabian Night“ (arabská noc), „Black Barbara“ (černá Bára), „Karma Choc“ (čokoládová karma) nebo „Black Diamond“ (černý diamant).
Vědci provedli rozsáhlou analýzu jejich okvětních lístků. Měřili aktivitu enzymů tvořících pigmentaci, zkoumali expresi genu (proces, kterým je v genu uložená informace převedena v buněčnou strukturu nebo funkci) a porovnávali pigment.
Došli k závěrům, že černé zbarvení pochází z velkého množství pigmentu antokyan. Ten v kombinaci se žlutým pigmentem flavonem vytváří barevné odstíny okvětních lístků. Nejtmavší jiřiny vykazují velké množství antokyanu a zároveň velmi malého množství flavonu.
Obsah flavonu tedy nějakým způsobem dokážou omezovat. Jakým způsobem to dělají, to ovšem zůstává otázkou.