Domů     .Top
Česká hlava podporuje českou vědu
21. století 21.11.2012

Organizátoři projektu Česká hlava iniciovali vznik fondu, který propojí akademický a komerční sektor a finančně podpoří vybrané inovace a výzkumné práce tuzemských vědců. Ke spolupráci na fondu si vybrali investiční skupinu Natland Group, která oslovila další významné tuzemské investory – Libora Winklera, Igora Wollnera a Luďka Sekyru, partnerem projektu je agentura PR.Konektor. Vznikla tak společnost Česká hlava fond s výborem odborníků, posuzujících jednotlivé projekty, a investičním výborem, hodnotícím jejich ekonomickou stránku. Na vybrané projekty je fond připraven vynaložit až sto milionů korun.

Společnost se bude zaměřovat na široké spektrum vědeckých projektů. Jednotlivé projekty posoudí nezávislý výbor špičkových odborníků, do kterého patří například česká lékařka a vědkyně prof. MUDr. Eva Syková, DrSc., imunoložka prof.

RNDr. Blanka Říhová, DrSc., lékař prof. MUDr. Petr Widimský, DrSc., rektor VČHT prof. Ing. Karel Melzoch, CSc., rektor ČVUT prof. Ing. Jiří Witzany, rektor Technické univerzity v Liberci Prof. Dr. Ing. Zdeněk Kůs nebo ředitel Ústavu chemických procesů Akademie věd ČR Ing. Miroslav Punčochář, CSc. Vybraným projektům pak fond poskytne finance na aplikační fázi výzkumu, získání patentu, rozjezd výroby a následné uvedení produktu na trh.

„Máme vynikající absolventy lékařských fakult, kteří se podílí na řadě významných objevů. Hodně z nich ovšem odchází do ciziny, protože u nás nevidí možnost realizace svých výzkumů. Proto si cením možnosti, jež přináší nový Fond Česká hlava.

Představuje naději udržet české špičkové odborníky u nás doma,“ říká profesorka a ředitelka Ústavu experimentální medicíny Akademie věd Eva Syková.

Ze strany fondu již finišuje podpora prvních projektů, například na zpracování odpadních tuků na bionaftu, využití nízkoteplotní plazmy, vývoj nanoterapeutik nebo specifické využití technologie rázové vlny v lékařství.

„Tento projekt poprvé v Česku opravdu funkčně propojí akademický a komerční sektor a vyplní dlouhodobě zející dilatační spáru mezi českou myšlenkou a kapitálem,“ říká Václav Marek, předseda organizačního výboru projektu Česká hlava.

„Čeští vědci opakovaně světu dokázali, že patří mezi absolutní špičku. Chceme umožnit, aby se ti nejlepší z akademického sektoru potkali s investory, kteří jim pomohou dotáhnout jejich projekty k realizaci.

Pro nás jako investora je to navíc možnost podpořit zajímavé projekty na platformě, která přináší schopnost oponentního posouzení, mezinárodní networking a odbornou kapacitu, což je zcela v souladu s naší dlouhodobou strategií,“ doplňuje Tomáš Raška, majoritní vlastník Natland Group.

Česká hlava

Projekt na podporu vědecké a technické inteligence Česká hlava byl vyhlášen v březnu 2002. Tvoří jej soubor vzájemně provázaných aktivit, jejichž cílem je popularizovat vědu a zvýšit společenskou prestiž tuzemských technických a vědeckých pracovníků coby hlavních tvůrců ekonomické prosperity země.

Každoročním vyvrcholením projektu je udělování národních cen Česká hlava pro nejlepší osobnosti z oblasti vědy a techniky. Neskromným cílem je dosáhnout společenského povědomí na úrovni jakési národní Nobelovy ceny.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz