Domů     .Top
Astronomický ústav prosí o pomoc

Pomozte vědcům z Astronomického ústavu AV ČR vysvětlit, co se na naší obloze stalo v podvečer ve středu 29. 8. 2012! Za plného denního světla přibližně v 18:09 SELČ totiž severní částí území České republiky proletěl velmi jasný meteor, tzv.

denní bolid. Vědci již nasbírali několik desítek hlášení, která potvrzují, že se jednalo o velmi mimořádný bolid.

Dosud však astronomové nemají ani jediný vidoezáznam této události. Možná ho máte právě i vy! Zašlete nahrávku vědcům.

„Je to pro nás velké překvapení, když v dnešní době skoro pořád někdo drží v ruce mobilní telefon s fotoaparátem a města, silnice a i soukromé budovy a pozemky jsou pod dozorem různých typů bezpečnostních kamer.

Stále tedy doufáme, že nějaká instrumentální data získáme,“ říkají vědci z Ondřejova.

S určitostí zatím astronomové můžou říci, že bolid proletěl nad územím Severočeského kraje a jeho světelná stopa skončila velmi pravděpodobně v oblasti mezi Turnovem a Libercem. Je možné, že došlo i k pádu meteoritů v dané.

oblasti, nicméně stále pracují i s možností, že celé těleso shořelo v atmosféře. „Z toho vyplývá, že stále ještě máme zájem o další vizuální pozorování tohoto jevu a to především jak z oblasti možného konce dráhy, tak jsou také pro nás velmi cenná hlášení z oblasti severních pohraničních oblastí, odkud máme dosud jen velmi kusé informace,“ dodávají.

Ještě jednou znění výzvy: Bolidová síť Astronomického ústavu AV ČR snímá oblohu pouze v noci, a tak tento vzácný úkaz nemůžeme mít zachycen vlastními přístroji. Nicméně z některých podobných předchozích případů víme, že je pravděpodobné, že by tento jev mohl být náhodně zaznamenán různými typy kamer či automatických fotografických systémů.

Kontaktovali jsme několik správců bezpečnostních kamer kvůli možnému záznamu jevu, bohužel zatím bezúspěšně. Žádáme proto o pomoc kohokoli, kdo vlastní podobný zobrazovací systém (kameru, fotoaparát) nebo má přístup k záznamům z bezpečnostních kamer, aby prohlédl záznamy z daného časového úseku, tj.

přibližně desetiminutový interval mezi 18:05 a 18:15 SELČ. Jakýkoli instrumentální záznam může mít velký vědecký význam a mohl by pomoci určit, zda došlo k pádu meteoritů či zda tento malý úlomek meziplanetární hmoty, tzv.

meteoroid, zcela shořel v atmosféře. Rovněž tak nás zajímají i vizuální pozorování tohoto vzácného přírodního úkazu.

Vaše případná pozorování nám můžete sdělit pomocí formuláře na stráncehttps://www.asu.cas.cz/hlaseni-bolidu a nebo nás můžete kontaktovat přímo na emailové adresy: spurny@asu.cas.cz a shrbeny@asu.cas.cz.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz