Domů     .Top
Zemřel prof. RNDr. Antonín Holý, DrSc., Dr. Gh.c. mult.
21.stoleti 17.7.2012

Ústav organické chemie a biochemie AV ČR s hlubokým zármutkem oznamuje, že dne 16. července 2012  zemřel  po dlouhé nemoci profesor Antonín Holý. Antonín Holý byl chemikem světového významu. Jím objevené látky pomáhají léčit miliony lidí na celém světě.

Přes všechen věhlas zůstal profesor Holý skromným člověkem, který celý život kladl důraz zejména na poctivou vědeckou práci. 1. září 2012 by oslavil 76 narozeniny.

Objev prof. Holého stojí za nejúčinnějšími dostupnými léky proti AIDS v současnosti, stejně tak jako za léky proti viru pravých neštovic, pásového oparu, virovému zánětu oční sliznice či proti virové hepatitidě typu B.

„Věda vyžaduje opravdu hodně práce,“ prohlásil.Cítil se být hlavně vědeckým pracovníkem, a to i během doby kdy vedl  Ústav organické chemie a biochemie Akademie věd ČR. „Osobně bych v jiné instituci než v Akademii věd těžko pokročil ve své práci až tam, kde jsem dnes,“ řekl před lety.

Do Ústavu organické chemie a biochemie Antonín Holý nastoupil v roce 1960 s červeným diplomem za chemii z Matematicko-fyzikální fakulty UK. Začínající vědec po třech letech přešel do vznikající laboratoře chemie nukleových kyselin.Toto oddělení pak dvacet let vedl.

Za osudové je možné označit setkání profesora Holého s mladým belgickým virologem Erikem de Clercqem z univerzity v Lovani v roce 1976, kdy se začala odvíjet mimořádně produktivní spolupráce laboratoří ÚOCHB AV ČR a Rega Institut Leuven z Belgie na nové skupině potenciálních antivirotik.

Pozornost  badatelé zaměřili na skupinu tzv. acyklických fosfonátů nukleosidů,  které se ukázaly být slibné. Hned několik látek se jim povedlo přivést úspěšně do lékové formy ve spolupráci s farmaceutickým partnerem v USA, s firmou Gilead Sciences (Vistide, Hepsera, Viread, Truvada, Atripla).

Prof. Holý dokázal tedy nejen látky připravovat,  ale také získat partnery pro jejich biologické testování  a posléze i komerční partnery pro přípravu léků. Tak se „jeho“ látky staly základem pro moderní terapii mnoha závažných onemocnění. Odchod prof.

Holého je nesmírnou ztrátou nejen pro ÚOCHB, ale pro celou českou a bez nadsázky i světovou vědu.

Přiložená fotografie pochází z listopadu 2011, kdy byla na slavnostním aktu konaném u příležitosti Semináře Akademie věd České republiky a Senátu Parlamentu ČR o problémech spolupráce mezi akademickou a komerční sférou předána Stříbrná pamětní medaile Senátu za mimořádné zásluhy ve výzkumu a vývoji virostatik profesoru Antonínu Holému.

Foto: Pavel Šmejkal, 21. STOLETÍ.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz