Jak předejít obezitě? Odpověď na tuto otázku se snažil najít další vědecký tým a zkoumal příčiny obezity u potkanů. Výzkum naznačuje, že k nezdravému nabírání hmotnosti vede nejen množství a typ stravy, ale také část dne, kdy je potrava konzumovaná.
Předchozí studie ukázaly, že myši, které všechny kalorie zkonzumovaly během neaktivního období, nabraly větší váhu, než ty, které stejné množství kalorií spořádaly ovšem během aktivního období. Tým pod vedením Susanne la Fleurové a Andriesem Kalsbeekem na Akademickém lékařském centru univerzity v Amsterdamu chtěl zjistit, jak konkrétní složky stravy, jako je cukr nebo tuk, konzumované ovšem v různých denních dobách, přispívají k nárůstu hmotnosti.
Hlodavci dostali roztok s nasycenými tuky či cukry. Jedna skupina měla dovoleno konzumovat stravu kdy se hlodavcům zachtělo, zatímco ostatní skupiny mohly jíst pouze v neaktivní části dne. Vědci zjistili, že ti hlodavci, kteří užívali cukerný roztok v neaktivním období, ztloustli více, než potkani, kteří své sacharidy pojídali během aktivního období, i když jejich celkový příjem kalorií byl stejný.
Navíc přibrali více, než ti potkani, co jedli jen nasycené tuky a to pouze v neaktivním čase. Větší přírůstek tělesné hmotnosti u pojídačů cukru v neaktivním období byl zároveň spojen s nižší produkcí tepla.
Tento výzkum naznačuje, že konzumace cukru může mít dopad na přírůstek tělesné hmotnosti, zvláště v závislosti na tom, kdy ve dne jsou sacharidy spotřebovány. Podle vědců je toto zjištění důležité, neboť v naší společnosti jsou nonstop k dispozici potraviny, které obsahují nasycené tuky a nápoje, které obsahují velké množství cukru.
Je třeba dbát nejen na kalorickou hodnotu, ale na věnovat pozornost tomu, kdy potravinu konzumovat. V neaktivní části dne, což je pro většinu lidí noc, je lépe pokrmy a limonády ignorovat, shodují se odborníci.