Domů     .Top
Unikátní objev trilobitů napadených predátory
21. století 6.7.2012

Český tým docenta Oldřicha Fatky z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy představil na konferenci TRILO, která se konala ve dnech 1.- 4. července 2012 na Přírodovědecké fakultě UK, unikátní objev trilobitů, kteří byli napadeni neznámými dravými predátory. Svědčí o tom jejich zkameněliny, u nichž chybí vykousnuté části krunýřů. Nalezení trilobiti pocházejí ze středního kambria (před 508 milióny let). Z této doby dosud nejsou známi žádní predátoři schopní rozkousnout a rozlámat tvrdé krunýře napadených trilobitů. V moři na našem území tedy žili tajemní dravci, kteří teprve čekají na své objevení.

Kromě unikátního objevu týmu doc. Fatky představil americko-britský tým vedený D. E. G. Briggsem z Yale University v USA výsledky i velice zajímavého výzkumu prvohorních mořských členovců ostrorepů. Jde o zkameněliny z lokality v britském Herefordshire, které jsou zcela výjimečně zachovalé.

V siluru, před zhruba 425 milióny let, totiž zdejší živočichy zasypala vrstva jemného sopečného popela. Díky tomu jsou na řezech fosilií patrné i velmi drobné anatomické detaily. Vědci proto mohli podrobně popsat anatomii končetin těchto ostrorepů.

Výsledky umožní lépe pochopit evoluci končetin u členovců, kteří jsou nejpočetnější skupinou živočichů na Zemi (patří mezi ně mimo jiné hmyz nebo korýši).

Konference TRILO 2012, na níž se setkala světová paleontologická špička z více než 20 zemí, se konala na počest zakladatele moderního výzkumu trilobitů Harryho Blackmorea Whittingtona a  byla i zahájena přednáškou D. L. Brutona z norské University of Oslo věnované vzpomínce na H. B. Whittingtona (1916-2010), který pocházel z Velké Británie.

To, že se letošní konference TRILO 2012 konala právě v České republice a na půdě Přírodovědecké fakulty UK v Praze, není náhodou. Česká republika se může pochlubit jednou z nejvýznamnějších paleontologických oblastí Evropy, tzv.

Barrandienem. Barrandien se rozkládá ve středních a jihozápadních Čechách. Nalézají se zde zkameněliny trilobitů a řady dalších organizmů z období starších prvohor. Oblast proslavil francouzský vědec Joachim Barrande (1799-1883), který se věnoval paleontologickému výzkumu středních Čech a na jehož počest byla tato oblast i pojmenována.

Paleontologové z celého světa se kromě nabitého konferenčního programu zúčastnili i několika terénních výzkumných exkurzí na naleziště v Barradienu. Většina zahraničních odborníků na trilobity navštívila tato významná naleziště zcela poprvé.

-TZ PřF UK-

Předchozí článek
Další článek
Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz