Fyziolog Hendrik Poorter z výzkumného centra v německém Jülichu prezentoval své závěry na nedávné konferenci Společnosti pro experimentální biologii v rakouském Salzburgu. Před zraky svých kolegů předestřel obrázky, získané metodou fMRI, která mapovala vodu v kořenech dvou rostlin:
řepy cukrovky a ječmene. Z těchto zobrazení vyplývá, že kořeny rostlin dokáží „vycítit“ hranice nádoby. Omezí proto nejen svůj rozvoj, ale také rozvoj nadzemních částí rostlin.
Po tomto zjištění začali s dalšími experimenty. Tentokrát vzali na 80 druhů rostlin a začali je přesazovat do větších a větších květináčů. „ Pro každý druh, který jsem zkoumali, platilo, že velikost květináče byla limitujícím faktorem vzrůstu.
Když narazí na okraj, vyšlou svým výhonkům signál, který říká: Je tu problém, přestaňte růst!“, vysvětluje Poorter.