Každý rok se zahradníci snaží vypěstovat ta nejchutnější rajčata. Pomoc jim nabídli vědci a provedli první podrobnou sekvenci genomu rajčete. Práce obrovského týmu vědců (z Japonska, Číny, USA i evropských univerzit a výzkumných ústavů) odhalila geny, odpovědné za vše od barvy plodu k zásobárnám známého antioxidantu, lykopenu.
Rajče na levé straně obrázku obsahuje z 8 % více než 34 000 genů kódujících proteiny jeho blízkého příbuzného, nedávno také sekvencovanému bramboru. Rajče je podobnější svému divokému bratranci, Solanum pimpinellifolium, což je rajče s malými, tuhými a často zelenými plody.
To má také všechny geny, ovšem obsahuje je jen z 0,6 %. To naznačuje, že se nová rajčata vykřížila teprve nedávno. Vědci kompletní genom budou číst dále a zkusí odhalit, jak a kdy bylo rajče poprvé domestikováno. Toto zjištění pomůže najít to nejchutnější rajče.