Domů     .Top
Češi na stopě supravodivosti
21. století 10.5.2012

A nyní se zanoříme do vod fyziky,  kam nás zavedla práce teoretiků z Fyzikálního ústavu AV ČR v Praze. Ti společně s kolegy z Bádenska-Württemberska a Piemontu potvrdili domněnku, že spinová interakce elektronů je původcem supravodivosti ve sloučeninách těžkých kovů.

Společným úsilím teoretiků  z Prahy a experimentátorů z Ústavu pro transuranové elementy v Karlsruhe a  (FZÚ)  a z Polytechniky v Turíně byla totiž poprvé jednoznačně určena symetrie parametru uspořádání v supravodivé fázi sloučeniny PuCoGa5.

Zmíněná symetrie, získaná ze spektroskopických měření takzvané Andrejevovy reflexe, odpovídá teoretické předpovědi pro magnetickými interakcemi indukovanou supravodivost, což je poměrně překvapivý výsledek, neboť tato sloučenina jinak nevykazuje žádné makroskopické magnetické chování.

Podrobný teoretický rozbor ale ukazuje, že tento zdánlivý rozpor lze vysvětlit na základě dynamické kompenzace mikroskopických magnetických momentů, jež vyplývá z kvantově mechanických výpočtů elektronové struktury z prvních principů, které ve  FZÚ AV ČR provedli Ing. Alexandr B. Shick, CSc., a Mgr. Jindřich Kolorenč, Ph.D.

Kovy obsahují velké množství volných elektronů, které nejsou vázány k atomům, z nichž se látka skládá. Proto mohou vést elektrický proud, který je ale obecně brzděn poruchami pravidelného uspořádání krystalické mřížky.

Supravodivost, jež byla objevena před sto lety, je ale schopnost vést elektrický proud bez odporu materiálu, tedy bez ztráty energie. Pro vznik supravodivosti je nutná efektivní vzájemná přitažlivá síla mezi elektrony kovu.

Jak známo, elektrony jsou elektricky nabité částice, které se normálně elektrostaticky odpuzují. První, a dosud jediný nezpochybnitelný mechanismus zprostředkování přitažlivé síly mezi elektrony je Bardeenova, Cooperova a Schriefferova (BCS) teorie, podle které interakce elektronů s kmitajícími ionty v krystalické mřížce může vést ke vzniku vázaných elektronových, tzv.

Cooperových párů, které pak v nízkých teplotách kondenzují do supravodivého stavu. Tento mechanismus supravodivosti funguje pro většinu normálních supravodičů, nedovolujících průnik magnetického pole do materiálu.

Za toto zásadní pochopení vzniku supravodivosti v kovech obdrželi jejich autoři v roce 1972 Nobelovu cenu.

Magnetismus kovů, který je též důsledkem chování elektronů, se obecně nesnáší se supravodivostí, neboť pro vznik magnetického chování je nutné silné odpuzování elektronů. Chemická sloučenina plutonia PuCoGa 5 je typickým materiálem se silně interagujícími elektrony, který však při nízkých teplotách místo očekávaného magnetického chování přechází do supravodivého stavu.

Kritická teplota, pod kterou se stává tento kov supravodivý, je dokonce nejvyšší ze všech transuranových sloučenin.

Elektron kromě elektrického náboje nese i spin, což je kvantová charakteristika odpovídající vnitřní rotaci částice. Rotující elektrický náboj generuje magnetický moment, který interaguje s jinými magnetickými momenty.

Vzájemná interakce magnetických momentů elektronů za příhodných okolností generuje efektivní přitažlivost elektronů lokalizovaných na sousedních atomech krystalické mřížky. Tato přitažlivá síla pak může stabilizovat supravodivý stav.

– TZ AV ČR –

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz