Domů     .Top
Záhada nově objevených obrazců v Arábii
Martin Janda 2.4.2012

Lidstvo sice svými teleskopy zkoumá světy vzdálené desítky a stovky světelných let, přesto stále ještě nemá zdaleka prozkoumanou svou vlastní planetu. S pomocí nových technologií tak vyplouvají na světlo nové a nové objevy.

Aplikaci Google Earth si už do svých počítačů stáhla více než miliarda internetových uživatelů. Jedním z nich je i profesor David Kennedy z univerzity v australském Perthu. Ten si poté prohlížel fotografickou mapu arabského poloostrova a přišel na něco neuvěřitelného.

Stejně jako v Nazce…

Na náhorní plošině Nazca v jihoamerickém Peru se nachází více než 300 obrazců, tvořených světlými liniemi, vzniklými odstraněním tmavšího vulkanického povrchu. Tyto geoglyfy (malba nebo velký motiv vytvořený na zemském povrchu) jsou všeobecně známé, řada „záhadologů“ se snaží své okolí přesvědčit, že jsou buď dílem mimozemšťanů, nebo jsou určeny příslušníkům mimozemské civilizace.

Realita bude mnohem prozaičtější – obrazce na planině mají zcela jistě náboženský charakter.

Ovšem David Kennedy si všiml velmi podobných geoglyfů v pouštních krajích v Saúdské Arábii. Saúdská Arábie je dvanáctým největším státem světa a většinu jejího území tvoří právě vyprahlá poušť. Nelze se tedy divit, že tato země v sobě skrývá ještě řadu neobjevených tajemství.

Nepřístupná Arábie

I když ne tak docela. Obrazce v písku poprvé spatřil již v roce 1927 britský letec Percy Maitland. Pak však nadlouho upadly v zapomnění, až program Google Earth je objevil znovu. S jeho pomocí David Kennedy našel postupně 2000 míst s lineárními strukturami po celé Saúdské Arábii.

Připomínají například obrovská kola o průměru až sedmdesát metrů. Kennedy přitom využil práci francouzské družice Spot Image 2, která je schopná pořídit snímky s detaily o velikosti 2,5 metru. Podobně jako v Nazce, i zde se většina vědců kloní k názoru, že vznik obrazců byl inspirován náboženstvím. První odhady hovoří o tom, že geoglyfy jsou staré 9000 let.

Aplikace typu Google Earth jsou pro archeology důležitým pomocníkem. Vzhledem k režimům, jaké vládnou v arabském světě, je pro vědce nesmírně složité dostat se přímo k nálezům a prozkoumat je.

„Nikdy jsem se do Arábie nepodíval. Je to stát, kam se dostat je velmi složité,“ podotkl Kennedy. Případ Saúdské Arábie není zdaleka ojedinělý. V roce 2008 jiný Australan David Thomas z univerzity v Melbourne objevil v afghánské poušti Rígestán neprobádaných archeologických 463 lokalit.

Podrobná mapa v každém počítači

Google Earth je virtuální glóbus dříve známý jako Earth Viewer. Tento software byl vytvořen firmou Keyhole, Inc. a v roce 2004 zakoupen portálem Google. Jedná se o program, který umožňuje prohlížet Zemi jako ze satelitu.

Umožňuje naklonění a přiblížení, někdy i ve velkém rozlišení. Google Earth nabízí 3D modely větších měst. Tento produkt má několik softwarových variant. Kromě ryze geografického zobrazení může zobrazovat názvy států, regionů, obcí či důležitých silnic. Dá se jednoduše a zdarma stáhnout z internetu.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz