Domů     .Top
Proč mají krakatice tak velké oči?
Michal Andrle 21.3.2012

Hlubinní mořští hlavonožci krakatice mají kromě řady jiných „nej“ jedno, které představuje pro vědce velkou hádanku. Jejich oči mají totiž velikost fotbalového míče, čímž výrazně překonávají všechny ostatní živočichy stejné velikosti. Podle nových výzkumů se u nich obří oční bulvy vyvinuly jako obrana proti jejich největším nepřátelům: vorvaňům.

Ve srovnání s rybami podobné délky těla (bez chapadel), mečouny, jsou  krakatice r. Architeuthis a Mesonychoteuthis skutečně obří. Zatímco průměr bulvy mečounů je 9 cm, dospělé krakatice je průměrem překonávají 3x, objemem dokonce 27x!

Ano, nabízí se jednoduché vysvětlení. Krakatice žijí ve velkých hloubkách, kde je nouze o jakýkoliv záblesk světla a větší oči mohou krakaticím skutečně přinášet výhodu. Problém je však v tom, že všechny dosavadní modely ukázaly, že díky optickým vlastnostem vody je mít oči větší než pomeranč i pro hlubinné organismy plýtvání cennou energií.

„Fakt, že oči krakatic jsou o tolik větší, než oči všech ostatních druhů naznačuje, že je využívají i pro jiné účely, než ostatní živočichové,“ vysvětluje jeden ze členů vědeckého týmu, který se průzkumu zády očí krakatic nedávno věnoval Dan-Eric Nilsson z univerzity ve švédském Lundu.

Jejich fyzikální model odhalil zajímavou věc. Velké oči skutečně znamenají vylepšení, ale pouze za specifických podmínek. První z nich je nepřítomnost jiných zdrojů světla, než jsou občasné záblesky světélkujících hlubinných živočichů.

V případě takového krátkého blesknutí nastane pozoruhodný efekt:  velké oči lépe spatří cíl, který je sám velkých rozměrů.

A jaké velké objekty se mohou naskytnout v případě krakatic? Každý, kdo něco málo tuší o jejich životním stylu, má teď jasno. Krakatice dokáží tímto způsobem objevit své největší nepřátele, kytovce vorvaně, a to na vzdálenost až 120 metrů.

Vorvani si však  dokázali vyvinout velmi efektivní protizbraň, sonar, a zápasy mezi nimi a krakaticemi tak většinou končí jejich vítězstvím.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz