Domů     .Top
Efekt rudé róby
Karel Muška 29.2.2012

Červené šaty matou mužům hlavy. Tento jev je znám nejen ženám, ale též režisérům či pracovníkům v reklamním byznysu, který efekt rudé róby patřičně využívají. Zbrusu nová studie ukazuje, proč je takový oděv tak atraktivní.

Muži totiž  ženy oděné do rudé označili jako ty náruživější, s větším zájmem o sex. To ukazuje, že si lidé červenou spojují podvědomě s plodností.

Přitažlivost červené není nic nového. Podle historiků se ženy oblékají do červené a zdobí se jasnou rtěnkou téměř 12 000 let. Podle psychologa Adama Pazdy z Rochesterské univerzity v USA, za to může pud primátů.

„Mnoho samicím primátů v plodném období, když hladina jejich estrogenu stoupne na vrchol, zčervenají tváře. Tato zarudlá pleť dává samcům jasný signál, že nastal čas,“ vysvětluje autor studie Pazda s tím, že.

totéž by mohlo platit i pro lidi. V předchozí studii vědci prokázali, že muže více přitahují ženy oblečené do červené, než do bílé barvy. Bez ohledu na střih oděvu. „Nemusí to být plesové šaty, nebo nějaký sexy outfit,“ říká. „Mužům stačí červené tričko.“.

Pazda a jeho kolegové provedli jednoduchý experiment. Ukázali 25 mužům fotografie jedné ženy, která byla pouze upravená tak, že jednou na sobě měla červené a podruhé bílé třičko. Vědci pak žádal dobrovolníky, aby na stupnici od 1 do 9 ohodnotili,  zda-li by modelka šla na rande.

Tedy, jinými slovy, muži odpovídali na otázku: „Má zájem o sex?“.

Muži červené šaty interpretovali jako signál, že je žena otevřená sexuálním návrhům. Chlapci rudě oděné ženy hodnotili jako otevřené k sexu cca o 1 – 1,5 bod lépe, než ty oděné v bílé. „Myslím, že [studie] je docela dobrá,“ říká Paul Eastwick, sociální psycholog z Univerzity A &

M Texas. „Naznačuje, že lidé i v dnešní době operují s poněkud zvláštními evolučními artefakty,“ řekl Eastwick. Zatím však nelze s jistotou říci proč muži červenou tolik obdivují. Účinek může být evoluční, ale může to být také kulturní fenomén, tedy soubor naučeného chování, které se dědí z generaci na generaci.

Vědci nyní budou muset zkoumat červenou jako symbol lásky a sexu po celé planetě.  Je však jasné, že by si ženy měly dát pozor na to, že jejich, zdánlivě neatraktivní oděv může vysílat hodně nechtěných signálů.

Pazda to shrnuje jednoduše: Červené oblečení může být pro ženy dvousečné. Mohou získat takovou pozornost se sexuálním podtextem, o kterou však nebudou stát. Muži by si naopak měli uvědomit, že jejich mozky mate rudá barva a že je žena třeba vůbec nechce svést.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz